Pravoslavlje i veštačka inteligencija

Aleksandar Petrović

U emisiji Kontrapunkt predstavljamo zbornik radova „Pravoslavlje i veštačka inteligencija/ Rečnik tehnologije i dvostruki Logos: doprinos dijalogu nauke i religije" koji predstavlja prvi ozbiljan hrišćanski odgovor na izazove veštačke inteligencije u Srbiji. Urednici zbornika „Pravoslavlje i veštačka inteligencija" su Aleksandar Petrović i Aleksandra Stevanović, a izdavač je, u okviru projekta „Nauka i pravoslavlje širom sveta", Institut za istorijska istraživanja Nacionalne heleneske fondacije za istraživanja (Atina, 2019).

Autori se u ovom zborniku bave nizom značajnih tema: Tatjana Paunesku piše o Rečniku tehnologije i predviđanju budućnosti, Aleksandar Petrović se bavi srednjim vekom i veštačkom inteligencijom, Suzana Polić se dotiče problema izazvanih tzv. elektronskom personalnošću, Aleksandra Stevanović četvrtom dimenzijom Rečnika tehnologije, Dragiša Bojović nastoji da izvrši poređenje Rečnika tehnologije i Crkvenih studija, a Saša Gajić ukazuje na tehnološko-teološke dileme u doba postmoderne.

Gost emisije Kontrapunkt je jedan od urednika ovog zbornika, profesor Aleksandar Petrović koji predaje kulturnu antropologiju, teoriju civilizacije i istoriju nauke na Univerzitetu u Beogradu.

Autor emisije je Biljana Đorović

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 17. sep 2020, 09:08) - B.B. [neregistrovani]

Pravoslavlje i veštačka inteligencija Aleksandar Petrović

Izuzetna emisija !

(sreda, 16. sep 2020, 11:21) - Vladimir V. [neregistrovani]

Kontrapunkt - Pravoslavlje i veštačka inteligencija

Najbolja ikad (the best ever) ! Emisija za primer naučno popularnim emisijama. Sve čestitke profesoru Aleksandru Petroviću !