Igre sa loptom u prošlosti

Današnje izdanje emisije inspirisano je tekstom „Igre sa loptom u prošlosti” autorke Olivere Vasić.

Spomenućemo neke stare, možda čak i zaboravljene igre, zatim igre koje su i dalje na „repertoaru" dečje dokolice, a naći će se i one koje još uvek žive u sećanju najstarijih slušalaca. Ovu temu ilustrujemo snimcima orkestara kojima su rukovodili Vlastimir Pavlović Carevac i Miodrag Jašarević.

Profesorka Olivera Vasić, za prijatelje i bliske saradnike zapamćena pod nadimkom Coka, ostavila je veliki broj naučnih publikacija o očuvanju nematerijalnog nasleđa i veoma je doprinela razvoju folklornih seminara. Njena polja interesovanja bila su etnokoreologija i etnomuzikologija, učestvovala je na mnogim etnomuzikološkim i etnokoreološkim skupovima, pisala je naučne studije o narodnoj igri. Autor je Priručnika za zapisivanje narodnih igara, bila je predsednik Centra za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.
„Lopta ‒ dečija igračka ili glavni rekvizit u brojnim ekipnim sportovima (odbojka, košarka, rukomet, vaterpolo. nogomet) u našem tradicionalnom nasleđu nije imala današnji izgled ni odlike. Pravljena je od krpa uvezanim kanapom i goveđe dlake u proleće kada se goveda linjaju. Bila je taman tolika da se obuhvati šakom, 'koliko da stane u šaku', a nazivana je 'krpenjača' ili lopta", piše profesorka Vasić.
„Sa pojavom lopte od gume i igara koje su se preko školskih programa učile i prenosile (kao što su između dve vatre, između četiri vatre, odbojke, fudbala...) starije igre polako se zaboravljaju i nestaju. Danas ne postoji mnogo igara koje se mogu sresti u seoskim sredinama. Najpopularnija igra je svakako fudbal, a zastupljenost savremenih igara sa loptom (odbojka, košarka, rukomet...) zavisi od uspeha naših sportista na velikim svetskim takmičenjima", zaključuje Olivera Vasić.

Autor: Tijana Stanković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво