Sviranje na fruli

„Osnova svakog saborskog okupljanja jeste briga o korenu, ali i o stablu jednog naroda, a koren srpskog naroda nezamisliv je bez frule”, reči su profesora Miodraga Azanjca, idejnog tvorca narodnog okupljanja u Prislonici.

Sviranje na fruli, kao domen usmene tradicije i autentičnog izraza, prisutno je među stanovništvom na teritoriji cele Srbije. Ove godine, zbog epidemiološke situacije, odložen je 33. Sabor frulaša „Oj, Moravo".
Uz iskrene želje da se naredne godine ponovo okupimo, danas u emisiji Od zlata jabuka putujemo u Prislonicu kod Čačka gde se na najbolji način neguje i čuva kulturno nasleđe, u kolevku najboljih frulaša, veoma značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije. U emisiji slušamo muzičko-dokumentarni materijal koji smo zabeležili na prethodnim takmičenjima. Na tradicionalnom instrumentu sviraće najbolji ‒ Bora Dugić, Dobrivoje Todorović, Neda Nikolić, kao i nagrađeni u kategoriji izvornog muziciranja, kojima priznanje dodeljuje Radio Beograd 2: Dalibor Todorović, Stefan Radovanović, Dušan Antić i Veljko Petronijević.

Autor: Dragana Marinković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво