Poljska simfonija Petra Čajkovskog

„Mislim da neću pogrešiti ako kažem da je od svih simfonija Petra Čajkovskog Treća najmanje izvođena i najmanje poznata”, rekao je veliki ruski dirigent Jevgenij Svetlanov.

U drugoj emisiji avgustovskog ciklusa Kako slušati muziku, posvećenog simfonijama Čajkovskog, došao je red upravo na nju. Urednica je Gorica Pilipović.
„Ja, na primer, veoma volim ovu simfoniju i smatram da ona zauzima posebno mesto u celokupnom simfonijskom opusu Čajkovskog. Kada bismo određivali to mesto, tada bi reč romantičarski - romantizam u viteškom smislu reči - bila najpogodnija", kaže dalje Svetlanov, koga ćemo slušati i kao analitičara dela i kao njegovog interpretatora. Treća simfonija, koja nosi nadimak poljska zbog finalnog stava u ritmu poloneze, u svakom slučaju se izdvaja od ostalih zbog toga što ima pet stavova i jedina je u durskom tonalitetu.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori emisija Kako slušati muziku. [ detaljnije ]