Saša Rajšić i Dejan Jelača

Umetnički signali sa severnoameričkog kontinenta

Saša Rajšić je konceptualni umetnik iz Toronta, Kanada. Rođen je u Karlovcu, odakle je sa porodicom, tokom rata u Hrvatskoj, izbegao u Niš, a nakon toga 2005. godine i u Kanadu. Diplomirao je vajarstvo na Likovnoj akademiji u Torontu, a master studije završio je u Helsinkiju, kao istraživač u umetnosti. Autor je projekta istraživanja zločina i zločinca, u okviru koga je istražio osuđujuću a potom i oslobađajuću presudu hrvatskom generalu Anti Gotovini, formirajući novi pojam „odpostati" zločinac, a time pokušava da dozna ima li analogno tome i „odpostalih" žrtava, šireći svest ljudi o istini i posledicama rata, posebno u akciji „Oluja". Radi u galeriji Likovne akademije u Torontu, a aktivan je i u krugovima srpske zajednice.

Dejan Jelača je glumac koji živi i radi već osamnaest godina u Njujorku. Prvu ulogu je odigrao 1998. godine i od tada je veoma aktivan i u SAD i u Srbiji. Zapažen je bio u filmu „Ulice u nevolji", a 2017. godine na festivalu nezavisnog filma u Virdžiniji dobio je Gran pri za najboljeg glumca. Trenutno je angažovan na tri projekta u Americi koji su u pauzi realizacije, a očekuje ga i njujorška premijera filma „U tami" i snimanje u Beogradu filma i TV serije „Kralj" u režiji Zdravka Šotre. U našoj javnosti poznat je i kao autor i voditelj TV emisije „30 minuta". Dejan govori o Njujorku bez pozorišta, bez „Brodveja", bez bioskopa i snimanja dok traje pandemija i kreativnoj angažovanosti glumaca i umetnika u takvim uslovima.

Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Beskrajni plavi krug Beskrajni plavi krug

Autor:
Milena Božović Manić

Poslednja sedmična emisija iz ciklusa SVETSKA SCENA I SUSEDNE KULTURE posvećena je našoj dijaspori i strujanjima između nje i matične kulture u Srbiji. [ detaljnije ]