Kontrabasista Goran Kostić

Razgovor sa kontrabasistom Goranom Kostićem.

Goran Kostić je profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i nekadašnji solo kontrabasista Simfonijskog orkestra u Bernu (Švajcarska), Kamernog orkestra u Ingolštatu (Nemačka) i Beogradske filharmonije. Školovao se u Minhenu, gde je još 2005, kao stipendista Minhenske filharmonije, započeo karijeru orkestarskog muzičara. Paralelno je aktivan i kao jedan od retkih solista na kontrabasu i kamerni muzičar koji redovno nastupa na vodećim evropskim muzičkim festivalima.

Jedini je srpski kontrabasista koji je nastupao kao solista uz pratnju nemačkog profesionalnog orkestra, na tri koncerta i uz sjajne kritike u medijima (Neubrandenbuger Philharmonie, 2012), kao i prvi kontrabasista koji je u okviru festivala jednog od najprestižnijih evropskih festivala, Festspiele Mecklenburg- Vorpommern, održao solistički resital (2011). Takođe mu je 2012. godine u Ludvigslustu (Nemačka) ukazana čast pozivom da kao jedini solista na kontrabasu nastupi na koncertu povodom obeležavanja 200-godišnjice smrti dvorskog kompozitora i najznačajnijeg kontrabasiste 18. veka, Johana Špergera.
Od 2014. godine redovno gostuje i u renomiranom orkestru "Muzika eterna" pod upravom Teodora Kurencisa, a deluje i kao solo kontrabasista Simfonijskog orkestra austrijske radio-televizije (ÖRF) u Beču.
Poslednjih godina, kao rezultat dugogodišnjeg promišljanja na temu varijeteta solističkih identiteta kontrabasa, Kostić intenzivno promoviše kompozicije za novi identitet ovog instrumenta, duo "Can Double Bass Sing?" sa "rouds" električnim klavirom (koji svira Natalija Mladenović), čiji repertoar se sastoji od novih, namenski pisanih dela domaćih i stranih eminentnih kompozitora.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво