Oluja 25 godina kasnije

O svojim sećanjima i današnjem pogledu na avgust 1995. u emisiji govore: Radoje Arsenić, tadašnji dopisnik Politike iz Zagreba i Lazar Macura, tadašnji ministar informisanja Republike Srpske Krajine.

U „Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, proterano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija „Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na nekadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Bio je to završni pečat na etničko čišćenje Srba, koje ni do danas ne priznaje nijedna uticajnija politička stranka u Republici Hrvatskoj. Ni do danas nije u potpunosti razjašnjena uloga srpskog rukovodstava i tzv. međunarodne zajednice u tim događajima.

I posle svega, šta je u stvari postigla i pokazala „Oluja"? Postigla je ono što prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman nije ni krio: Srbi su svedeni na 3-4 odsto stanovništva u RH i tako se Hrvatska rešila „remetilačkog naroda". I posle svega, sećanje na „Oluju", barem iz srpskog ugla, ima dve dimenzije: jedna je odavanje pijeteta nevinim žrtvama, druga je podsećanje na vreme u kojem živimo.

O svojim sećanjima i današnjem pogledu na avgust 1995. govore: Radoje Arsenić, tadašnji dopisnik Politike iz Zagreba i Lazar Macura, tadašnji ministar informisanja Republike Srpske Krajine.

Autor: Dušanka Petrović

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи