Pravoslavlje i veštačka inteligencija

Aleksandar Petrović

Prvi ozbiljan hrišćanski odgovor na izazove veštačke inteligencije u Srbiji dao je zbornik radova „Pravoslavlje i veštačka inteligencija/ Rečnik tehnologije i dvostruki Logos: doprinos dijalogu nauke i religije"

Urednici zbornika „Pravoslavlje i veštačka inteligencija" su Aleksandar Petrović i Aleksandra Stevanović, a izdavač je, u okviru projekta „Nauka i pravoslavlje širom sveta", Institut za istorijska istraživanja Nacionalne heleneske fondacije za istraživanja (Atina, 2019).

Autori sabrani u ovom izdanju bave se nizom značajnih tema: Tatjana Paunesku piše o Rečniku tehnologije i predviđanju budućnosti, Aleksandar Petrović se bavi srednjim vekom i veštačkom inteligencijom, Suzana Polić se dotiče problema izazvanih tzv. elektronskom personalnošću, Aleksandra Stevanović četvrtom dimenzijom Rečnika tehnologije, Dragiša Bojović nastoji da izvrši poređenje Rečnika tehnologije i Crkvenih studija, a Saša Gajić ukazuje na tehnološko-teološke dileme u doba postmoderne.

O zborniku radova „Pravoslavlje i veštačka inteligencija/ Rečnik tehnologije i dvostruki Logos: doprinos dijalogu nauke i religije", razgovaramo sa urednikom prof. dr Aleksandrom Petrovićem.

Autor emisije je Biljana Đorović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 05. avg 2020, 11:25) - Miki [neregistrovani]

Cestitka

Dajte sto vise profesora Petrovica. Na razne teme.