Ruski referendum

Za Boga i Putina

Sedmodnevni referendum o ustavnim promenama, koji se danas završava u Rusiji, trebalo bi da legitimiše ideje o proširenju principa socijalne države, jačanju položaja predsednika i institucionalizaciji Državnog veća. Uz ove i niz drugih političkih i sistemskih inovacija, nesumnjiva je i tendencija da se promovišu određene tradicionalne vrednosti.

U kontekstu hiljadugodišnje istorije, ruskih ideala jedinstva i vere, u ustav bi trebalo da uđe i Bog. Jedno od objašnjenja je da lik Božiji odgovara moralnim i duhovnim vrednostima Rusije: „Ako je našao mesto u himni, može da stoji i u Ustavu."

Ipak, protivnici ustavnih promena i promoteri kampanje „njet" u svemu, pa i u Bogu, vide samo pokrivalicu za „glavnu ideju" ‒ navodni produžetak Putinove ere i njegov ostanak na vlasti i po završetku aktuelnog mandata 2024. godine.

Šta je po sredi, da li će referendum o ustavnim promenama uspeti i kakve su njegove političke, kulturne i istorijske implikacije, za Rečeno i prećutano govore novinar i publicista Đuro Bilbija i istoričar Aleksej Timofejev, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара