Drugi Danas (24. maj 1961 - 27. februar 1963)

Milan Vlajčić

Prvi je bio onaj Krleže i Milana Bogdanovića iz 1934, a posle drugog će se i jedan zagrebački tjednik i jedan beogradski dnevni list tako nazvati. No ovaj, sa počeka šezdesetih godina prošlog veka, nekako je najtajanstveniji.

Taj drugi Danas imao je 47 brojeva, izlazio je svake druge srede, a glavni urednik je bio Stevan Majstorović (1921-1988). Među saradnicima "nema koga nema" - reklo bi se kolokvijalno, od Bore Ćosića, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića... do Bogdana Bogdanovića, Marka Ristića, Radomira Konstantinovića... U poslednjem, 47. broju, nalazimo registar autora i objavljenih tekstova; Milan Vlajčić, tada mladi novinar, ima 4 odrednice.

U Gradu, govori Milan Vlajčić. O Danasu - reviji za kulturu, umetnost i društvena pitanja, o intelektualnoj i kulturnoj sceni toga vremena, o politici i kulturi, kritici i socijalizmu... Na dokumentarnom snimku: Bora Ćosić.

Autori emisije su Snežana Ristić i Radonja Leposavić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Grad Grad

Autor:
Snežana Ristić i Radonja Leposavić

Individualistički, kritički model kulture rađao se i razvijao sa rađanjem i razvojem urbsa – jedan od puteva današnje rehabilitacije individualizma je onaj koji nas vraća u Grad. Kompleksnost urbane forme predložak je za strukturu emisije. [ detaljnije ]