Sagovornici: Nina Živančević i Zoran Paunović

Izdavačka kuća Clio objavila je knjigu "Džek Keruak i Alen Ginsberg: izabrana pisma" - koju su priredili Bil Morgan i Dejvid Stanford.

Ovo je bio povod da emisiju, uz dosta muzike, posvetimo bit generaciji kojoj su pripadali Alen Ginsberg i Džek Keruak, ali i drugi pisci. Bitnici su bili od početka kontroverzni, jer su odbijali da prihvate nametnute socijalne norme, uniformisanost, jednoličnost.

Bit pokret je preteča hipi revolucije, kontra-kulture, koja je vrhunac doživela sredinom 60-ih godina. U književnost su uveli bliskost, povezanost sa ulicom, muzikom, religijom, stimulativnim sredstvima. Odbacivali su materijalizam. - "Čitav XX vek je jedna velika potera za zlatom, koja odvlači skoro svakog od potere za istinom." (Keruak)

Za emisiju Čitač, govori pesnikinja, prozni pisac, esejista i kritičar Nina Živančević i Zoran Paunović, profesor engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Slušaćemo muziku Boba Dilana, Leonarda Koena, Vudi Gatrija i drugih muzičara koji su na svoj način pripadali bit generaciji.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво