Kroz sela Epirske Zagorije

Zahvaljujući Zevsu, koliko i vekovnoj tradiciji gajenja ovaca i koza na seoskim imanjima, epirska Zagoria, osim krajolika od kojih zastaje dah, pruža i utočište putnicima u desetinama starih planinskih sela.

Jedno od njih je Tsepelovo, na istočnom obodu Vikosa, gde se klisura uliva u Megas Lakos, ogromnu pukotinu u ovom planinskom pejzažu. Sa samo 200 stalnih stanovnika, Tsepelovo je izuzetno mirna naseobina. Redovno oglašavanje zvona sa visokog kamenog satnog tornja ili povremeno oglašavanje kravljih klepetuša su verovatno jedini zvuci koji remete potpuni mir, posebno u proleće i jesen, doba koja su najlepša za sve zaljubljenike u prirodu i one koji žele da ove krajeve upoznaju pešice.

U Putu svile kroz ovaj deo Epira pešačimo u muzičkom društvu pevača Panosa Atanaisua, Sabasa Siatrasa, Pagone Atanasiu i grupe Stergiosa Masiua.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 24. maj 2020, 14:00) - Goran Jovićević [neregistrovani]

Super!

Iako ima mnogo reportaža, podkast i "oživljeni stari programi, Put.svile kakav ste pripremili je vrlo poseban i zanimljiv. Sve slušam iznova.

 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]