Olga Benson (1887-1977) - snovi o prošlosti i tradiciji

Gošća: prof. dr Ljiljana Gavrilović, etnolog-antropolog

"Zbirka crteža i akvarela Olge Benson, sačuvana u Etnografskom institutu SANU, stara već gotovo 70 godina, do sada je bila potpuno nepoznata javnosti... Očuvanje uspomene na one koji su se pre nas bavili beleženjem i razumevanjem kulture na tlu Srbije, jednako je važno kao i otvaranje mogućnosti ponovnih čitanja njihovog rada. Upoznavanje sa radom Olge Benson tako može da bude stimulans za rehabilitaciju i povratak crteža u kontekst savremene srpske etnologije i antropologije. On pokazuje na koje sve načine crtež-akvarel može da ispriča mnogo slojevitije i preciznije oblikovane priče o stvarnosti kojom se svakodnevno bavimo, nego što se to postiže samo tekstom i fotografijom" (iz knjige "Snovi o prošlosti i tradiciji: Olga Benson", izdavač Etnografski institut SANU).

O životu i radu Olge Benson (1887-1977) značajne slikarke-etnografa u ovonedeljnoj Riznici govori prof. dr Ljiljana Gavrilović, etnolog-antropolog, autor izložbe o Olgi Benson, urednik i jedan od autora tekstova u obimnoj knjizi "Snovi o prošlosti i tradiciji: Olga Benson".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]