Solaris

Tema emisije: Astronomija i drevne građevine

Sagovornik: prof. dr Dragan Gajić, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu.

Mnoga zapažanja o nebeskim pojavama i njihovoj pravilnosti sežu do u sam osvit zabeležene istorije čovečanstva. Postoje brojna svedočanstva i arheološki nalazi o tome da su mnogi od najranijih monumentalnih graditeljskih poduhvata širom sveta bili delikatno usklađeni sa cikličnim kretanjima nebeskih tela. Među najpoznatijim drevnim građevinama čija se prostorna orijentacija često dovodi u vezu sa pomenutim kretanjima svakako su velike piramide u Egiptu i megalitski spomenici u Evropi.

Sposobnosti posmatranja, beleženja, a donekle i predviđanja astronomskih fenomena, od pamtiveka su igrale izuzetno značajnu ulogu u razvoju civilizacije i susreću se na svim nastanjenim kontinentima i u gotovo svim kulturama. Iako je za veliki broj ljudi, usled efekata urbanizacije, neposredan dodir sa nebeskim svodom danas umnogome iščezao iz svakodnevice, što svakako nije lišeno paradoksa, savremeni razvoj nauke omogućuje nam da naše iskonsko traganje za povezanošću između nas samih, našeg života i onoga što vidimo na nebu sagledamo u svetlu činjenice da smo ponikli na jednoj planeti koja je delić veličanstvene i uzbudljive Vasione, kao i da je gostoljibivost naše planete prema životu, kroz složeni splet činilaca, uslovljena raznolikim procesima koji se odigravaju u našem bližem ili daljem kosmičkom okruženju.

Razgovor je prvi put emitovan 19. marta 2017.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Nenad Đorđević
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 0 pošalji komentar
Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]