Znakovi

Jelena Mijić „Velika slikarska izložba sa gomilom slika ili Kako me je Njujork vratio slikarstvu", galerija Remont.

 

Kao dobitnica Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2017. godinu, mlada umetnica Jelena Mijić bila je dva meseca na rezidencijalnom programu u Njujorku. Kao i svakom ko dolazi iz drugog ili trećeg sveta u Njujork, a zanima ga umetnost, obilasci galerija i muzeja postali su joj svakodnevica. U tim obilascima Jelena Mijić shvata da je vizuelno bombardovana slikama i odlučuje da i ona počne da slika, iako je to zanemarila još na drugoj godini fakulteta. Shodno okolnostima, tema je svakodnevica Njujorka zabeležena foto-aparatom a potom prevedena u slike. I tako je nastala „Velika slikarska izložba sa gomilom slika" predstavljena u galeriji Remont.

Ali, daleko od toga da je reč o jednostavnoj slikarskoj izložbi. Sve ono na šta izložba referira, čemu se podsmeva i kako je prezentovana pokazuje da slikarska izložba može biti više konceptualna od one koja koristi prepoznatljiv konceptualni vikabular, kako je to primetio pisac teksta za ovu izložbu dr Branislav Dimitrijević. „Velika slikarska izložba sa gomilom slika" prikazuje kako iz jednog drugog i drugačijeg ugla izgleda „svet slika".

Jelena Mijić je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo. Članica je fotografskog kolektiva „Belgrade Raw" i deo različitih projekata i inicijativa kao što su „MultiMadeira", „Ostavinska galerija", emisija Sceniranje...

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović

Naslovna strana: Sa izložbe „Velika slikarska izložba sa gomilom slika"

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво