Solaris

Tema emisije: Oproštaj od Ursule Legvin

Sagovornici: prof. dr Zoran Živković, pisac i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i dr Milan M. Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije Beograd i saradnik Instituta za budućnost čovečanstva u Oksfordu (Velika Britanija) 

U ponedeljak, 22. januara, preminula je Ursula Legvin, poslednja među velikanima naučne fantastike dvadesetog veka, autorka čija su duboka razmišljanja i maštoviti svetovi kreacije umnogome uticali na generacije pisaca i istraživača, ostavivši neizbrisiv trag u opštoj i popularnoj kulturi.

Daleko nadišavši sve žarovske odrednice i okvire, dela Ursule Legvin dotakla su se mnogih ključnih filozofskih i civilizacijskih tema, među kojima se naročito ističu pitanja odnosa prema saznanju i istraživanju, upoznavanja drugih i drugačijih, uzajamnog ogledanja kulturnih specifičnosti i kulturnih univerzalnosti, kao i sveprožimajuće organske povezanosti stvarnih i mogućih ekosistemâ. 

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Vladimir Penđer
Autor emisije: Srđa Janković

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво