Grad

Arhitekta Milutin Glavički (1930-1987)

Ove godine navršavaju se tri decenije od smrti arhitekte Milutina Glavičkog - jednog od autora Regulacionog plana Novog Beograda iz 1962. Taj plan je urađen na osnovu dve godine starijeg Plana centralne zone Novog Beograda koji je već bio skrenuo pažnju na radnu grupu Urbanističkog zavoda u kojoj su pored Glavičkog bili još i Leonid Lenarčić, Milosav Mitić, Dušan Milenković i Uroš Martinović. Reč je o herojskoj posleratnoj generaciji urbanista i planera - o generaciji koja je definisala urbanizam i arhitekturu novog grada nove socijalističke države. U istraživanju Jelice Jovanović navedeno je da je Milutin Glavički veoma važna profesinalna ličnost za valorizaciju nasleđa Novog Beograda i modernističke urbanizacije generalno.

U Gradu, o arhitekti Milutinu Glavičkom i urbanističkom i arhitektonskom značaju Novog Beograda, o duhu vremena i političkim i društvenim prilikama u drugoj polovini prošlog veka govore arhitekte Jelica Jovanović i Borislav Bata Stojkov, a na arhivskim snimcima Ljiljana Blagojević i Milutin Glavički.

Autori emisije su Snežana Ristić i Radonja Leposavić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Grad Grad

Autor:
Snežana Ristić i Radonja Leposavić

Individualistički, kritički model kulture rađao se i razvijao sa rađanjem i razvojem urbsa – jedan od puteva današnje rehabilitacije individualizma je onaj koji nas vraća u Grad. Kompleksnost urbane forme predložak je za strukturu emisije. [ detaljnije ]