Kulturni krugovi: Filmorama

U magazinskom delu emisije beležimo najznačajnije događaje iz kulture, a zatim sledi "Filmorama" posvećena filmskim dešavanjima.

Krajem prošle nedelje završen je 24. Festival evropskog filma na Paliću. Pored nagrada Glavnog takmičarskog programa i programa Paralele i sudari, poslednje večeri festivala uručena je i nagrada Aleksandar Lifka britanskom scenaristi i reditelju Kristoferu Hemptonu.

U Krupnom planu današnje Filmorame, Kristofer Hempton govori o svojim filmovima, pisanju, kompromisima... Čućete još neke od gostiju festivala, koji je po mišljenu međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA) među 26 najznačajnijih evropskih festivala (od ukupno 715 koji su uzeti u razmatranje). Festival evropskog filma na Paliću je prepoznat kao festival koji posvećeno neguje „umetnost, dobar odnos sa zajednicom i evropske vrednosti". Nagrada će biti dodeljena 18. septembra u Briselu.

Kreator žanra zombi filmova, Džordž Romero, nedavno je preminuo. Njegova Noć živih mrtvaca, ali i mnogi nastavci koji su usledeli ostavili su trajan uticaj u industriji horora.

U današnjoj emisiji, o tragu koji je ovaj reditelj ostavio, kao i o tome zašto voli iznova da gleda njegove filmove govori Relja Antonić, pisac, crtač i strip autor.

 Emisiju uređuje i vodi Nevena Matović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni krugovi Kulturni krugovi

Autor:
Grupa autora

Centralna kulturno-umetnička emisija Radio Beograda 2. Kako bi što uspešnije povezivali informativnu i analitičku komponentu govora o kulturi u jedinstvenu celinu i redovno pratili ritam kulturnih zbivanja, Krugovi imaju magazinski karakter. [ detaljnije ]