Kulturni krugovi: Filmorama

U magazinskom delu emisije beležimo najznačajnije događaje iz kulture, a zatim sledi "Filmorama" posvećena filmskim dešavanjima.

Krajem prošle nedelje završen je 24. Festival evropskog filma na Paliću. Pored nagrada Glavnog takmičarskog programa i programa Paralele i sudari, poslednje večeri festivala uručena je i nagrada Aleksandar Lifka britanskom scenaristi i reditelju Kristoferu Hemptonu.

U Krupnom planu današnje Filmorame, Kristofer Hempton govori o svojim filmovima, pisanju, kompromisima... Čućete još neke od gostiju festivala, koji je po mišljenu međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA) među 26 najznačajnijih evropskih festivala (od ukupno 715 koji su uzeti u razmatranje). Festival evropskog filma na Paliću je prepoznat kao festival koji posvećeno neguje „umetnost, dobar odnos sa zajednicom i evropske vrednosti". Nagrada će biti dodeljena 18. septembra u Briselu.

Kreator žanra zombi filmova, Džordž Romero, nedavno je preminuo. Njegova Noć živih mrtvaca, ali i mnogi nastavci koji su usledeli ostavili su trajan uticaj u industriji horora.

U današnjoj emisiji, o tragu koji je ovaj reditelj ostavio, kao i o tome zašto voli iznova da gleda njegove filmove govori Relja Antonić, pisac, crtač i strip autor.

 Emisiju uređuje i vodi Nevena Matović.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво