Kulturni krugovi: Zlatni presek

U magazinskom delu emisije informisaćemo vas o aktuelnim kulturnim događajima, a u tematskom delu posvećenom vizuelnoj umetnosti, gošće su umetnice Biljana Đurđević i Svetlana Volic, kao i kustoskinja Una Popović.


Reagujući na intenzitet i složenost društvenih problema u lokalnom i globalnom liberalno-tržišnom okruženju, Biljana Đurđević i u novoj seriji radova - slici Oruđe delanja i seriji skica predstavljenih u Gete institutu, ponovo pribegava stvaranju niza kadričnih scena ne bi li vizuelno dočarala svet koji je u njemu, ali i ono što se dešava van okvira kreirane slike. Jezik filma upotrebljen u formi zaustavljenih srednjih i srednje krupnih planova nije slučajan, jer predstavljeni radovi čine građu za novu animaciju na kojoj Biljana Đurđević radi već dve godine. Sadržaj radova je pozicija čoveka u potrošačkom društvu, ovoga puta sagledana iz ugla onih koji su eksploatisani.

Potpuno drugačiju atmosferu sličnim izražajnim sredstvima gradi Svetlana Volic u svojoj video instalaciji Non finito: Gde prestaje svet, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.
Reč je o ambijentalnoj celini koju umetnica stvara projektujući filmove na prozirne kliritne ploče. Sadržaj radova nastajao je za vreme trogodišnjih istraživačkih putovanja Svetlane Volic na kojima je beležila prizore iz Venecije, Rima, Nju Orleansa, Istanbula, Zlatibora, Berlina, Beograda, iznad Atlantskog okeana.
Izostavljajući zvuk u ambijentalnom vizuelnom nizu u Salonu Muzeja savremene umetnosti, Svetlana Volic stvara kontemplativnu, meditativnu atmosferu, svojevrsnu vizuelnu začaranost koja nas vodi u introspektivno stanje, stanje suočavanja i samospoznaje.

Gošće Zlatnog preseka su umetnice Biljana Đurđević i Svetlana Volic, kao i kustoskinja Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Una Popović.

Urednica i voditeljka: Snežana Stamenković

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni krugovi Kulturni krugovi

Autor:
Grupa autora

Centralna kulturno-umetnička emisija Radio Beograda 2. Kako bi što uspešnije povezivali informativnu i analitičku komponentu govora o kulturi u jedinstvenu celinu i redovno pratili ritam kulturnih zbivanja, Krugovi imaju magazinski karakter. [ detaljnije ]