Solaris

Tema emisije: Topološka objašnjenja

Sagovornik: dr Daniel Kostić, Institut za istoriju i filozofiju nauke, Univerzitet u Parizu 1 (Panteon-Sorbona), Francuska [Marie Skłodowska-Curie Fellow, Institut d'histoire et de philosophie des sciences et des techniques (IHPST)/CNRS - École normale supérieure - Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne]

Proučavanje prirodnih pojava i procesa uz pomoć mrežnih modela, zasnovanih na mapiranju međusobnih odnosa i komunikacija između strukturnih, funkcionalnih ili konceptualnih jedinica sistema, u poslednje vreme je sve zastupljenije u mnogim oblastima nauke. 

Mnogi filozofi nauke smatraju da objašnjenja do kojih se dolazi na ovaj način - topološka objašnjenja - predstavljaju zaseban vid objašnjavanja stvarnosti koji se ne može u potpunosti svesti na klasična mehanicistička objašnjenja, pa čak ni na njihovu krajnju apstrakciju. Topološki pristup veoma je plodotvoran kada su u pitanju sistemi čije je ponašanje teško ili nemoguće opisati na osnovu odlika njihovih sastavnih delova, a posebno je pogodan kada treba uzeti u obzir višestruke nivoe strukture čiji međusobni odnos nije jednoznačan.
Topološka objašnjenja danas se, između ostalog, susreću kako u fizici tako i u ćelijskoj biologiji, molekularnoj genetici, neuronaukama i mnogim drugim područjima, a različiti mrežni modeli već dugo su široko rasprostranjeni i u društvenim naukama.

Eksplanatorna moć topološkog pristupa predmet je istraživanja našeg današnjeg sagovornika, dr Daniela Kostića, koji će kroz razgovor nastojati da nam što više približi ciljeve, rezultate i potencijalne domašaje svog rada u ovoj zadivljujućoj oblasti saznajnih stremljenja ljudskog uma.

Razgovor je prvi put emitovan 12. februara 2017.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Vladimir Penđer
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 0 pošalji komentar
Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]