Kulturni krugovi: Zlatni presek

U prvom delu emisije upoznaćemo vas sa aktuelnim kulturnim događajima, a tematski deo "Zlatni presek" posvećen je vizuelnim umetnostima.

Dr Vesna Madžoski je profesor kritičke teorije na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu. Inicijator je i organizator brojnih internacionalnih projekata u domenu savremene umetnosti. Od 2006. godine član je amsterdamske umetničke grupe Public Space With A Roof, sa kojom je kao koautor izlagala u Holandiji i Evropi. Kao predavač, održala je brojna predavanja iz oblasti savremene umetnosti u vodećim umetničkim i teorijskim institucijama u Evropi i SAD-u. Objavila je tekstove i eseje u brojnim međunarodnim publikacijama. Bila je jedna od urednika beogradskog časopisa Prelom.

U proteklih deset godina, njeno istraživanje fokusiralo se na analizu globalnog sistema umetnosti, sa posebnim osvrtom na načine detektovanja oblika cenzure u ovom domenu koji se obično smatra otvorenim i demokratskim. Doktorirala je na prestižnoj Evropskoj školi za postdiplomske studije (European Graduate School) u Švajcarskoj. Njena doktorska disertacija DE CVRATORIBVS. Dijalektika brige i prisile - (DE CVRATORIBVS. The Dialectics of Care and Confinement, Atropos Press, 2013) bavi se promenama u kuratorskoj praksi u posleratnoj Evropi i posledicama koje su ove promene imale kako na estetskom, tako i na političkom planu. Dr Vesna Madžorski je u Salonu Muzeja savremene umetnosti održala predavanje pod nazivom „Kurator je rođen! - Dokumenta dokumente i spektakl kapitalizma" i tim povodom ona je gost današnjeg Zlatnog preseka.

Pažnju ćemo posvetiti i izložbi Seobe: Slika prizora, Ljiljane Šunjevarić u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na njenim slikama objedinjene su Seobe Paje Jovanovića, Miloša Crnjanskog i Aleksandra Saše Petrovića sa individualnim iskustvom umetnice.

Emisiju uređuje i vodi Snežana Stamenković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni krugovi Kulturni krugovi

Autor:
Grupa autora

Centralna kulturno-umetnička emisija Radio Beograda 2. Kako bi što uspešnije povezivali informativnu i analitičku komponentu govora o kulturi u jedinstvenu celinu i redovno pratili ritam kulturnih zbivanja, Krugovi imaju magazinski karakter. [ detaljnije ]