Kulturni krugovi: Zlatni presek

U prvom delu emisije informisaćemo vas o aktuelnim kulturnim dešavanjima, a zatim sledi tematski deo "Zlatni presek".

Gost današnjeg Zlatnog preseka biće dr Nikola Dedić, teoretičar umetnosti, koji je nedavno u časopisu Art+Media objavio tekst Highway 61 Revisited: Bob Dilan i francuski poststrukturalizam. Reč je o tekstu u kojem se na primeru jednog od ključnih albuma u istoriji popularne kulture objavljenog 30. avgusta 1965. godine, izvode paralele između ideja propagiranih u rok muzici i filozofije Žan-Fransoa Liotara, Žana Bodrijara, Rolana Barta i Julije Kristeve. Tekst nameće pitanje da li nam popularna kultura u jednostavnim formama prenosi veoma složene ideje koje nose takozvani "duh vremena" i, ako je tako, kakve nam poruke popularna kultura prenosi danas. Ako je sudeći po stripovima Aleksandra Zografa, ta poruka je usmerena ka čuvanju izvorne ljudske osetljivosti ka jednostavnim, običnim "čudima" našega sveta, neobičnim i jedinstvenim životnim situacijama koje su bolje od najbolje fikcije.

Upravo takve priče Aleksandar Zograf iznosi u svojim strip tablama koje će od srede biti izložene u galeriji Francuskog instituta. Izložene table samo su deo od nekoliko albuma koje je francuska izdavačka kuća L' Association, specijalizovana za nezavisni strip, objavila u Francuskoj.
Tim povodom, Aleksandar Zograf će u današnjoj emisiji govoriti o svom francuskom iskustvu, svom scenarističkom pristupu, ali i o svom angažovanju oko kataloga srpskog paviljona na 55. Venecijanskom bijenalu, koji je postao internacionalna kolekcionarska dragocenost.

Emisiju uređuje i vodi Snežana Stamenković

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni krugovi Kulturni krugovi

Autor:
Grupa autora

Centralna kulturno-umetnička emisija Radio Beograda 2. Kako bi što uspešnije povezivali informativnu i analitičku komponentu govora o kulturi u jedinstvenu celinu i redovno pratili ritam kulturnih zbivanja, Krugovi imaju magazinski karakter. [ detaljnije ]