Etnika

Emisija je posvećena sećanju na legendu tamburaške muzike, Janiku Balaža. Rođen je 23. decembra 1925. godine u u Lukinom Selu kod Zrenjanina. Odrastao je u Bečeju gde je počeo da svira violinu u lokalnoj kafani u svojoj desetoj godini.

Kasnije je svirao u bendu Braća kozaci u okolini Subotice i Horgoša. Od 1948. do 1951. godine radio je za Radio Titograd u Crnoj Gori, gde je usavršio sviranje tamburice. Od 1951. radio je za Radio Novi Sad koji je te godine osnovan. Bio je član Velikog tamburaškog orkestra. Provodio je noći svirajući sa svojom bendom od osam članova po novosadskim kafanama, naročito na Petrovaradinskoj tvrđavi. Tokom karijere održao je koncerte po čitavom svetu, uključujući 36 nastupa u pariskoj Olimpiji. Dobijao je više poziva da se preseli u Sjedinjene američke države i Sovjetski savez da radi kao učitelj, ali nikada nije hteo da napusti Novi Sad, gde je i umro 1988. godine. Janika je učestvovao u više dokumentarnih i predstavnih filmova. Pesme "Osam tamburaša s Petrovaradina" i "Primaši", posvećene su njemu.  

Emisija "Etnika" prati sve tokove koji su vezani za muzičku tradiciju naroda sa naših prostora. Predstavlja umetnike, izvođače, melografe, etnologe i etnomuzikologe, koji ne dozvoljavaju da naša bogata muzička baština bude zaboravljena.

Urednik i voditelj Snežana Filipović.

Radio Beograd 1, 23:00. 

 

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво