Читај ми!

Orden za srpske strelce  

U povodu Dana državnosti, Streljački savez Srbije nagrađen je Zlatnom medaljom za zasluge. Priznanje se dodeljuje za izuzetne zasluge i rezultate postignute u svim oblastima života i rada. U obrazloženju je navedeno da je SSS nagrađen za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti sporta, povodom 135 godina postojanja. U momentima dok ispisujemo ove redove, naši najbolji strelci osvajaju nove medalje u Kairu, na Svetskom kupu.

Nova godina nam je, makar po tome, počela kako valja, berićetno i uspesima. Dr Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije i sportski direktor SSS Dragan Marković biće naši gosti u prvom delu današnje emisije. 

Gošća emisije je i Bojana Stanković, čija je knjiga `Deca uče od nas` dočekala već treće izdanje. Kako kaže, statitistika je neumoljiva: deca dnevno i do osam časova provode ispred raznih ekrana, što bi moglo da ima nesagledive posledice. Jedan od načina da se odvoje od telefona, televizora, laptopova, jeste upravo - sport. Bojana je, inače, i dugogodišnja direktorka predškolske ustanove i autor radnih listova Putovanje kroz digitalni svet za predškolce. Jedno od bitnijih pitanja njenog istraživanja je zašto su, u današnje digitalno doba, deca asocijalnija, agresivnija, anksioznija, fizički manje aktivnija i da li je to put ka razvoju zdrave ličnosti. Svakako interesantno i za mališane i za roditelje...

Kao i svake subote, pratimo dešavanja na sportskim terenima širom sveta,s naglaskom na kretanje rezultate u značajnijim evropskim šampionatima. Od Super i Prve lige Srbije, do Nemače, Italije, Španije, Engleske i Francuske. Neće izostati ni deševanja iz kulture, umetnosti, javnog i umetničkog života, kao i iz sveta koji nas okružuje, uključujući i razne manifestacije. Danas i sutra održava se Balkan čiz festival, izložba  autohtonih i originalnih sireva Balkana. Trideset deveta Kobasicijada ovog vikenda je u toku u Turiji, kraj Srbobrana. U Mokrinu je danas Svetsko prvenstvo u nadmetanju guskova, u organizaciji udruženja "Belo pero".

Muzej afričke umetnosti postao je ustanova od nacionalnog značaja. Šta sve to menja u funkcionisanju ovog izuzetnog zdanja na maloj Topčiderskoj zvezdi, pitamo direktorku muzeja Mariju Aleksić. Obeležavanje Dana Narodne biblioteke Srbije  predviđeno je za utorak u 11 časova, u Skerlićevoj 1. `Otac i sin`-naziv je izložbe fotografija Aleksandra Radoša, otvorene u `Galeriji 73` na Banovom brdu. U Kulturnom centru Vojvodine Miloš Crnjanski naredne sedmice- jedan razgovor, jedno predavanje, jedno sećanje i jedan film. `Lepota je u tradiciji`- naziv je album sestara Gobović, koji će biti predstavljen u utorak, u Klubu Radio Beograda, u Svetogorskoj ulici.

Obeležavanje 113. rođendana Olimpijskog komiteta Srbije biće organizovano u utorak, 28. februara, u hotelu „Moskva".  Lista pobednika i dodela nagrada 18. međunarodnog konkursa za dizajn, ARTZEPT -večeras, u 19 časova, u Palati umetnosti `Madlena`. Dom omladine Beograda, kao izvršni producent Martovskog filmskog festivala, nastavlja seriju tribina pod nazivom "70. Martovski festival: razgovori u susret jubileju". Izložba grafika, slika i kolaža `Beskrajna ravnica`, umetnice Danijele Marko, otvorena je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Braća Teofilović sredinom marta obeležiće tri decenije umetničkog rada, serijom koncerata sa gostima iz inostranstva. Jedan od njih je 14. marta u Domu omladine Beograda.

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena je izložba pod nazivom „Život u Banatskoj vojnoj granici", čiji je autor Ivan Radić iz Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice. Mart mesec donosi dosta premijera, gostovanja i nastupa na sceni Zvezdara Teatra. Druga grupna izložba mladih umetnika Umetničkog ateljea "Merkur", koga vodi akademska umetnica Jelena Merkur, predstavljena je u umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu. Slikarka Mina Radović ima izložbu simboličnog naslova `Excess` u `Drina Gallery`, u Krunskoj ulici broj 73. Pozorišna premijera u sali Kulturnog centra Čukarica, predstava se zove `Kaznena subota.u režiji Pavla Jerinića. Branko Rosić, novinar, muzičar i pisac, ovogodišnji je, deseti dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima fondacije `Tanja Petrović`, koja će mu biti uručena u utorak, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, kao ni neke drage pesme iz bolje prošlosti. U realizaciji emisije ulestvuju Saša Hajdin, Katarina Epštajn i Bojana Tufegdžić.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се