Читај ми!

Udruženje penzionera Grada Niša obeležilo 76 godina rada

Kako žive starije Nišlije i koliko im pomaže gradsko Udruženje penzionera? Ova asocijacija je 10. oktobra obeležila 76 godina od osnivanja, a pod njenim krovom je aktivno više od 10 hiljada članova. O radu centralne gradske organizacije, o aktivnostima u seoskim podružnicama, lepotama i teškoćama trećeg životnog doba na jugu Srbije, razgovaraćemo sa predsednikom Udruženja penzionera Grada Niša i koordinatorom Nišavskog okruga Vlastimirom Gocićem.

U minutima za zdravlje ćemo govoriti o sezonskom gripu koji je ove jeseni stigao ranije u Srbiju. Prvi oboleli registrovan je početkom novembra, dok je prethodnih godina influenca registrovana tek početkom decembra.  Za sada je aktivnost gripa niska, a čine ga virusi kojih ima u sezonskoj vakcini i to sojevi tipa A H1 N1 i A H2 N1, kao i sojevi visrusa B. U domove zdravlja su dostupne trovalentne i četvorovalentne vakcine i obe su pođednako dobra zaštita od sezonskog gripa.

O simptomima, značaju imunizacije i koje osobe bi trebalo da prime vakcinu, saznaćemo više iz razgovora kolege Dejana Erića sa epidemiologom, dr Ivanom Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Petomesečni projekat „Moj kutak u gradu" Centra za socijalni rad opštine Stara Pazova završen je prošle sedmice. Taj projekat bio je dragocen za osobe sa invaliditetom starije od 26 godina koje su jednom nedeljno dolazile u dnevni boravak. Tu su kreativno provodili vreme, družili se sa vršnjacima, a njihovi stariji roditelji i staratelji su mogli da se odmore. Dnevni boravak „Moj kutak u gradu" podržali su staropazovačka opština i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. O mogućnostima da „Kutak" postane trajni program Centra za socijalni rad u Staroj Pazovi, govoriće autor i koordinator projekta tog centra, socijalna radnica Mirjana Sokolović.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Foto/RTS

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво