Читај ми!

Marokanac el Gazuani oborio rekord Beogradskog Polumaratona

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je ponosan što smo u nedelji za nama uspeli da sačuvamo mir. On je na instagramu, u rekapitulaciji nedelje koja je na izmaku, posebno zahvalio našem narodu na Kosovu i Metohiji što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, decu i našu budućnost. Vučić je naglasio i početak radova na fabrici nemačke kompanije Cet-Ef u Pančevu, strateško partnerstvo Srbije sa Azerbejdžanom, koje je potvrđeno tokom posete predsednika Ilhama Alijeva, jačanje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Italijom i Francuskom, kao i bratske veze naroda Srbije i Republike Srpske.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da naredne godine dospeva oko 4,6 milijardi evra duga Srbije, što će biti plaćeno iz novih zajmova i emisijom obveznica na domaćem tržištu. Dodao je kako je dogovor sa MMF o stend baj aranžmanu izuzetno važan i naveo da je tokom pregovora bilo govora i o strukturnim promenama u javnim preduzećima energetskog sektora.

Inflacija u Srbiji do kraja godine biće iznad 15 procenata, što je više od očekivane stope, procenio je član fiskalnog saveta Bojan Dimitrijević i naglasio da je ona uslovljena krajnje neizvesnim događajima u okruženju. Preneo je očekivanja izneta u Fiskalnoj strategiji Narodne banke da se tokom naredne godine stopa inflacije prepolovi i da se zatim značajno smanji u periodu od 2024-te do 2025-te godine, kako bi došla u okvire od 3 do 3 i po procenta na godišnjem nivou.

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Srbije. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je to veliko priznanje za Srbiju i dokaz da je država strateški dobro postavila svoj razvoj u modernim tehnologijama. Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju nastalo je 2020-te godine i broji ukupno 29 članica.

Nastavljeni su sukobi u Ukrajini. Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Dnjepropetrovskom, Kirovogradskom, Poltavskom i Čerkaskom regionu, kao i gradu Zaporožju Iz Hersona se evakuišu stanovnici kako bi, zbog oštećene infrastrukture, izbegli tešku zimu. Bez struje je 6 miliona domaćinstava. Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron najavili su nove pakete finansijske pomoći za podršku ukrajinskom izvozu žitarica. Belgija je najavila pomoć Kijevu u iznosu od 37,4 miliona evra.

U sudaru putničkog i teretnog vozila u Ovčarsko-kablarskoj klisuri povređene su dve osobe, rečeno je u policiji u Čačku. Do saobraćajne nesreće došlo je nešto posle 11 časova, a povređeni su prevezeni u čačansku bolnicu u Čačku. Saobraćaj na toj deonici bio je u prekidu.

Fudbaleri Srbije imali su u Dohi poslednji trening pred sutrašnji meč protiv Kameruna, koji igraju od 11 časova. Na terenu su bili svi reprezentativci, uključujući Filipa Kostića, Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića. U prvom meču dana, Kostarika je pobedila Japan sa 1:0. Sada igraju Belgija i Maroko. U 17 časova na programu je duel Hrvatske i Kanade, dok je u 20 zakazan derbi meč Španije i Nemačke. Prenosi su na našoj televiziji.

Atletičar iz Maroka Mohamed el Gazuani pobednik je 3. beogradskog jesenjeg polumaratona u muškoj konkurenciji. Oborio je i rekord u trci na 21 kilometar. Kod dama, slavila je atletičarka iz Burundija Kavalin Nahimana. Kenijac Filip Kimaijo slavio je u trci na 10 kilometara, a u ženskoj konkurenciji prva tri mesta osvojile su srpske atletičarke Milica Tomašević, Aleksandra Kostadinović i Jovana Stelkić. Trčala se i revijalna porodična trka u dužini od 2,3 kilometra.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи