Читај ми!

Slučaj profesorke u Trsteniku - da li je pristojnu većinu pobedila agresivna manjina?

Iako odavno nije nepoznato da nastavnici, profesori i ostalo školsko osoblje već dugo trpe verbalno, nekad, nažalost, i fizičko nasilje, nedavni slučaj izmicanja stolice profesorki engleskog u Tehničkoj školi u Trsteniku, moguće i zbog same simbolike čina, izazvao je ogromnu i nepodeljenu osudu javnosti i snažno istaknut zahtev da se potencijalnim budućim sličnim nedelima mora stati na put. Šta realno u takvim situacijama mogu same škole, da li treba menjati ili pooštravati odredbe  Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se odnose na kažnjavanje vaspitnih prestupa, treba li nastavnicima i profesorima dodeliti status službenih lica da bi mogli da budu zaštićeni od agresivnih učenika, ali i roditelja, da li su takvi đaci većina ili manjina u odeljenjima - samo su neka od pitanja za našeg gosta, profesora istorije u Osmoj beogradskoj gimnaziji Aleksandra Markova, predsednika Foruma beogradskih gimnazija.    

Kao praktično jedini konkretni rezultat upravo završenog Samita Ujedinjenih nacija o klimi u Egiptu, stigla je vest da je - posle višednevne rasprave - postignut dogovor o formiranju Fonda za pomoć siromašnim državama u borbi protiv klimatskih promena tzv. "fonda za katastrofe". Koliki je značaj tog dogovora i zašto već prve vesti o njegovom pokretanju prati izražavanje bojazni mnogih da će on ostati samo prazno slovo na papiru, pitaćemo prof. Darka Nadića sa Master programa o ekološkoj politici na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

U "Magazinu na Prvom" i o:

- nacionalnom Kongresu glavnih sestara, sestara i babica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije „Inovacije u organizovanju Službe zdravstvene nege u sistemu zdravstvene zaštite - realnost i mogućnosti";

- važnosti slogana "Pravda" odabranog za ovogodišnji Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća i

- o izložbi "Hvatači snova" u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti koja donosi izbor dela 20 autora nekonvencionalne umetničke scene Srbije i Hrvatske.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара