Читај ми!

Voćarstvo - izvozni adut Srbije

Srbija ima više od 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 izuzetno vredna razvojna centra i 123 univerziteta i fakulteta. Sve to čini izuzetnu osnovu za razvoj sektora inovacija, a rezultat je dobra pozicija i na ovogodišnjem Globalnom indeksu inovativnosti, koji je objavljen pre nekoliko dana. Koje kriterijume meri ovaj Indeks i koliko su oni važni u smislu kreiranja mera podrške tom sektoru? O tome ćemo razgovarati sa Dušanom Vasiljevićem, direktorom za konkurentnosti i investicije u NALED-u.

Da li rat u Ukrajini može da utiče na brzinu energetske tranzicije, gde je Srbija u tom procesu, koliko bi nas koštao, a kolika bi bila cena ako se nastavi subvencionisanje prljavih tehnologija i oslanjanje na ugalj kao primarni energent? Ovo su neka od pitanja za profesora Mašinskog fakulteta Aleksandra Jovovića.

Voće se u Srbiji gaji na oko 200. 000 hektara. Prosečna godišnja proizvodnja kreće se od 1,2 do 1,6 miliona tona. Velike količine završe u izvozu i znatno doprinose spoljnotrgovinskom bilansu zemlje. Rod, na žalost često zavisi od prirodnih uslova- vremena i nevremena. Ova godina ostaće zapamćena kao jedna od najsušnijih, ali kad je rod pojedinih vrsta voća u pitanju beleže se rekordi. Kako je voćarstvo postalo glavni izvozni adut Srbije? Sagovornik nam je profesor Pojoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Zoran Keserović.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво