Читај ми!

Kako do pravedne stambene politike?

Stanovanje u Srbiji postalo je skupo, a kupovina stana nedostupna za mnoge građane. Autori analize „Ka pravednim stambenim politikama u Srbiji“, Bojan Vranić, Ivan Stanojević i Mihailo Gajić glavni uzrok vide u raslojavanju stanovništva na klasu rentijera, koji poseduju više nekretnina i ostvaruju prihode njihovim izdavanjem i na klasu onih koji traže životni prostor. U analizi se ističe da bi stambena politika trebalo da učini  životni prostor dostupnim širokom krugu građana. Poreska politika je najvažniji instrument za postizanje ovog cilja, kaže sagovornik Magazina i jedan od autora analize, profesor FPN Bojan Vranić. 

Najnovijom uredbom Vlade Srbije "odmrznuta" je cena trajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti. Istovremeno marža na sva UHT mleka ograničena je na 10 odsto a produžena je i zabrana izvoza mleka do kraja oktobra. Kako je obrazloženo, cilj uredbe je zaštita proizvođača jer cene svežeg mleka rastu već nekoliko meseci i na našem tržištu i u državama u okruženju. Šta kažu oni koji se u Srbiji bave mlekarstvom i stočarstvom? Naša sagovornica je Sanja Bugarski, predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, u prvom komentaru o nemirima koji u Iranu traju više od dve nedelje, nazvao je smrt 22-godišnje Mahse Amini „gorkim incidentom koji mu je slomio srce". Za masovne proteste kaže da su bili planirani i i optužuje Sjedinjene Države i Izrael da su „orkestrirali nemire". Smrt devojke koju je državna policija za moral uhapsila zbog nepravilnog nošenja hidžaba rasplamsala je demonstracije širom Irana. Ženama koje su iz protesta počele da otkrivaju glave i odsecaju kose vremenom se pridružuju i muškarci a reakcija bezbednosnih snaga je sve oštrija. O uzrocima i mogućim posledicama političkog potresa u Iranu razgovaramo sa spoljnopolitičkim komentatorom Boškom Jakšićem.

Urednik Jelena Vidić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво