Vučić o saradnji sa Vašingtonom i Pekingom

Na prijemu povodom Nacionalnog dana Kine u ambasadi te zemlje u Beogradu, predsednik Srbije je rekao da je prijateljstvo između dve zemlje čelično i kako je Kina pokazala da je naš prijatelj i u teškim trenucima. Još jednom je zahvalio kineskom rukovodstvu na podršci koju pruža Kosovu i Metohiji u sastavu Srbije i teritorijalnom integritetu naše zemlje. I odnos Srbije prema Kini i podrška politici očuvanja teritorijalnog integriteta Kine i politici jedne Kine nikada nisu bili dovedeni u pitanje, dodao je predsednik Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom o odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, ali i o ključnim problemima u regionu Zapadnog Balkana. Vučić je ponovio kako je Srbija posvećena jačanju ekonomskih i bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Istaknuta je zajednička potreba da se saradnja intenzivira u svim oblastima. Sagovornici su zaključili da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od presudnog značaja i ukazali da ekonomski napredak i fokusiranje na rešavanje ekonomskih problema može biti od pomoći u uklanjanju političkih nesuglasica. Predsednik Srbije je izrazio nadu da će u nastavku politike regionalnog povezivanja imati jaku podršku Vašingtona, kao i da će u brojnim projektima od regionalnog značaja Sjedinjene Američke Države biti pouzdan partner Srbiji.

Posle referenduma u četiri ukrajinske oblasti na kojima su se stanovnici izjasnili za ujedinjenje sa Rusijom, lideri Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti u Moskvi čekaju prijem kod predsednika Vladimira Putina. Ukrajinske vlasti poručuju kako su odlučne da povrate teritoriju 4 oblasti koju će Rusija verovatno anektirati. Specijalna vojna operacija biće nastavljena i posle prisajedinjenja novih regiona, saopštava Kremlj.

Gas i dalje curi iz oštećenih gasovoda "Severni tok 1 i 2'' koji preko Baltičkog mora povezuju Rusiju i Nemačku. Švedska obalska straža otkrila je i četvrto oštećenje. Evropska unija i NATO tvrde da je reč o sabotaži, a ne slučajnosti. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je oštećenje na gasovodu nastalo na teritoriji koja je pod punom kontrolom obaveštajnih službi Sjedinjenih Američkih Država. Na zahtev Rusije, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra će raspravljati o šteti na gasovodu.

Obeležava se Svetski dan srca. Od posledica bolesti srca i krvnih sudova godišnje u svetu umre više od 18 miliona ljudi. Načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije profesor doktor Arsen Ristić rekao je za Radio Beograd da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti, i da se mogu sprečiti merama primarne prevencije, i redovnim pregledima. Svetski dan srca ustanovljen je 2000-te godine, kako bi se kod ljudi širom sveta razvila svest o važnosti zdravlja srca i krvnih sudova i kako bi se informisali da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti.

Odbojkašice Srbije igraće protiv Nemačke u trećem kolu grupe C Svetskog prvenstva, koje se održava u Poljskoj i Holandiji. Utakmica u poljskom Lođu počinje u 16 časova.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće u drugom kolu turnira u Tel Avivu  protiv Španca Pabla Anduhara. Meč počinje oko 17 časova i 30 minuta.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić
Urednici vesti: Marica Serdar i Nenad Selaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво