Čitaj mi!

Manje mleka u marketima, manje krava u štalama, manje farmera...

Na policama srpskih marketa tokom septembra je manje mleka.  Ima ga u jutarnjim časovima  i nestane za sat vremena nakon stavljanja na rafove.  Mnogi uzimaju i deset puta više od stvarnih potreba. Problemi su i u lancu proizvodnje.  Mnogi kažu da je priliv sirovog mlaka manji, da  se mnoge mini farme gase, da se mleko izvozi.  Činjenica je da se iz godinu u godinu smanjuje broj grla po srpskim domaćinstvima i farmama,  da je sve manje stočara i da je cena mleka u otkupu godinama niska. Istražujemo. u emisiji govore stočari, prerađivači, direktori i vlasnici  mlekara, predstavnici lokalne samouprave.

Vinogradarstvo i vinarstvo su u usponu u Srbiji i regionu. Na značaju dobijaju autohtone i zaboravljene sorte grožđa.  Naše vino pronalazi nove inostrane kupce ali ga inostrani turisti kojih je sve više,  pronalaze i otkrivaju kod nas. I vinski turizam je u zamahu.

Naše najprofitabilnije voće malina i posle berbe beleži potrese na tržištu.  Nije dobro ni kada malina dobro rodi ni kada podbaci. Večiti nesporazumi na relaciji proizvođači, prerađivači, hladnjačari.

Urednik emisije Dušan Veličković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Dušan Veličković

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]