Читај ми!

Festival hokeja na travi

Savez hokeja na travi Beograda obavlja poslednje pripreme za festival ovog sporta, koji je zakazan za naredni vikend na Adi Ciganliji. Ovime, kako kažu u Savezu, promovišu Beograd i Srbija kao sportska i turistička destinacija, sa posebnim osvrtom na razvoj hokejaškog sporta kod nas i njegovo omasovljenje. U goste nam dolazi Miro Jotić, generalni sekretar Saveza hokeja na travi, obradovan činjenicom da će učestvovati takmičari u svim uzrasnim kategorijama, i to iz naše zemlje i Bugarske, što će svakako naići na odjek širom regiona.

Govorimo i o kriketu- čuveni `Marilebon` klub gost je našeg glavnog grada, u želji da takođe popularizuje ovu igru u Srbiji. Povod za njihov dolazak je 15 godina od pokretanja ovog sporta u našoj zemlji. Valja istaći da je londonski klub osnovan još davne 1787. godine, sigurno će njegovi predstavnici imaju šta da kažu domaćinima željnim znanja i informacija, spremnim za zapažene rezultate srpskog kriketa u godinama koje dolaze. Divna vest stiže nam iz turskog Gacijantepa, gde je srpska karatistkinja Ivana Perović, neposredno pred početak ove emisije, ostvarila ogroman uspeh, osvajanjem zlatne medalje! U finalu je bila bolja od svoje rivalke iz Mađarske i tako potvrdila da se , s pravom, na nju računa za sva naredna evlika takmičenja. Neposredno po osvajanju titule prvaka Evrope, razgovaramo sa Ivaninom majkom Vesnom, koja s nama deli radost zbog novog uspeha svoje ćerke. Mlade, ali već višestruko trofejne, ova medalja posebno godi, jer je ostvarena u seniorskoj konkurenciji, u koju je tek nedavno zakoračila.

Naš gost je, ovog popodneva, i Andrija Jorgić,iz Šahovskog saveza Srbije, nedavno se vratio iz posete Jermeniji, u Jerevanu je- pored ostalog imao priliku da razgovara sa ministrom sporta ove zemlje, Karenom Gilojanom o jačanju jermensko-srpskih sportskih odnosa, ali i o stvaranju kulturnih i obrazovnih mostova između Jermenije i Srbije. Jorgić je obišao i Šahovsku akademiju, vodeću instituciju za nastavu šaha u ovoj zemlji.Upravo jedno od glavnih dostignuća ove ustanove je uvođenje šaha u obrazovni sistem. Jorgića je srdačno dočekao Smbat Lputjan, osnivač i predsednik Akademije. Delegacija je posetila i memorijal "Slomljeno krilo", podignut u znak sećanja na srpske pilote koji su stradali 1988.godine, prevozeći humanitarnu pomoć iz tadašnje SFRJ u Jermeniju nakon razornog zemljotresa. Tokom posete Jermeniji, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić dao je intervju za najstariju novinsku agenciju Jermenije `ARMENPRES`, u kome je detaljno opisao dogovore postignute sa jermenskim zvaničnicima o saradnji u oblasti uvođenja šaha kao obaveznog predmeta u srpskim školama, na osnovu modela koji već postoji u Jermeniji. 

Fine teme očekuju nas i u razgovoru sa Petrom Kosnić, likovnom umetnicom, ikonopiscem i teološkinjom, koja ima aktuelnu izložbu u Kući kralja Petra Prvog na Senjaku. Većina izloženih ikona je, kaže Petra, u vlasnistvu manastira i monaštva, kao i manastirskih crkava. Objasniće nam i sta je, zapravo, ikona i koliko znaci crkvena umetnost vernicima. Ovo je Petrina sedma izložba, pre toga samostalno se predstavljala i u Ulcinju, u kome ima i kuću, to je njen grad, zatim uTivtu, Kotoru, Baru, Budvi i Niksiću , a tokom leta očekuju je i Podgorica , Trebinje , Skadar u Albaniji...

Maja Cvetković ispričaće nam ko će sve biti sastavni deo `Arsenal Festa` u Kragujevcu, iza koga godinama s uspehom stoji producentska kuća `Long Plej. `Na Svetskom kupu u veslanju, naši predstavnici obezbedili su dva finala- Jovana Arsić, odnosno dvojac bez kormilara Milođ Vasić-Martin Mačković, tim povodom razgovaramo sa Nikolom Stojićem, trenerom u VK Partizan. Najavljujemo i treću utakmicu plej ofa finalne serije u futsalu između FON-a i Loznice, kao i drugu utakmicu završnice plej ofa između košarkaša Crvene zvezde i Partizana. Fudbalski trener Dejan Đurđević priča nam o finalnom meču Lige šampiona između Reala i Liverpula, a Slobodan Soro o završnici Lige šampiona u vaterpolu.

Novi predlog jelovnika za nedeljni ručak ima vitez kulinarstva Milijan Stojanić, a mi u našoj arhivi- stare dobre hitove za večnost, iz zlatnih osamdesetih godina prošlog veka, toliko plodnih kada je popularna muzika u pitanju. U realizaciji emisije učestvuju Miroslav Antonijević, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Branislav Jerković.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво