Čitaj mi!

Zašto se Turska protivi ulasku Švedske i Finske u NATO?

Nekada moćna Otomanska imperija, početkom veka „bolesnik sa Bosfora“, danas regionalna sila sa 80 miliona stanovnika – Turska je u svakom slučaju država koja u svojim rukama drži ključeve trenutno najvažnijeg pomorskog prolaza. U svetu čiji se temelji ozbiljno pomeraju, a geopolitičke kockice preslažu praveći novu mapu, Turska podseća da se sa njom mora ozbiljno računati. Poruka važi i za Istok i za Zapad. Jedna je od prvih članica NATO-a, a sada ne želi da se Alijansa proširi na Švedsku i Finsku. Ne želi da uvede sankcije Rusiji od koje dobija polovinu svojih potraživanja za naftom i gasom. Ne želi ni da se odrekne pomorskih nalazišta tečnog gasa koja se nalaze u zoni grčkih teritorijalnih voda.

Kakva je pozicija Turske u aktuelnom sukobu Istoka i Zapada? Kakvu ulogu će odigrati turski predsednik Erdogan u turbulentnom periodu koji je tek počeo?

Gost emisije je doc. dr Vladimir Ajzenhamer sa Fakulteta bezbednosti Beogradskog univerziteta.

Urednik i voditelj je Ivana Pribićević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]