Читај ми!

Eko, bio i organik - da li znate razliku?

Eko – bio - organik su oznake koje su sada, pre svega – popularne. Osnovni cilj im je da odvoje proizvode nastale u skladu sa ekološkim pravilima od onih u čijoj proizvodnji se ne vodi previše računa o zaštiti životne sredine, međutim, često se baš te skraćenice – zloupotrebljavaju i koriste i tamo gde nikako ne bi smele. Korišćenje ovih oznaka je samo jedan deo pojave koja se u svetu zove „greenwashing", a kod nas prevodi kao „zeleno ispiranje" - ili - „obojeno zelenim".

U tom slučaju, radi se o manipulaciji koju neodgovorne firme i proizvođači, koriste da bi zamaskirali sopstveno neodgovorno ponašanje, ili, prodali nešto oko čega se i nisu baš portudili, kao stvarno vredno. O tom problemu za naš jutarnji program govoriće Ivana Simić iz asocijacije Srbija organik.

Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, nedavno je objavio da je cena prasadi u Sremu dostigla 450 dinara po kilogramu što je najviša zabeležena od kada prate kretanja ponude i tražnje na domaćim stočnim pijacama. Da li je ovaj skok cene očekivan i šta se može očekivati u narednom periodu čućemo od Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

U našem jutarnjem programu biće reči i o specijalnim posudama za odlaganje baterija i sijalica koje su postavljene u Uslužnom centru opštine Stari grad u okviru projekta povećanja stope reciklaže tog otpada.

Autor i voditelj Igor Obračević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво