Čitaj mi!

Istoričari o logoru smrti Jasenovac, kulturi sećanja i našem zaboravu

Konačan broj Srba koji su stradali u Drugom svetskom ratu u NDH nije utvrđen. Kako bi se došlo do preciznije evidencije Muzej žrtva genocida poziva građane da prijave žrtve iz svoje porodice stradale na teritoriji NDH. Kako građani to mogu da urade? Zašto je važno da učestvuje što veći broj ljudi?

Gosti emisije su direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i muzejski savetnik, istoričar dr Dragan Cvetković sa kojima razgovaramo i o drušvu i politici u Hrvatskoj, o obnavljanju ustaškog groblja na Mirogoju, u neposrednoj blizini mesta na kome su sahranjena deca sa Kozare.

Kako se mi odnosimo prema kulturi sećanja i kako je moguće da je prvo obeležje žrtvama Jasenovca u Beogradu ustanovljeno tek sada, posle 8 decenija nebrige i zaborava - još je jedno od pitanja za goste emisije.

Autor i voditelj je Aleksandar Milivojević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]