Čitaj mi!

O čemu će se glasati 16. januara na referendumu

Izmene Ustava o kojima će se građani izjašnjavati na referendumu 16. januara tiču se pravosuđa- izbora sudija i tužilaca, koje treba da omoguće nezavisnost sudstva. Referendumsko pitanje će glasiti“Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“. Građani će u januaru odgovarati sa uobičajenim - „ Da “ ili “NE”. Usvojeni akt o promeni Ustava Republike Srbije predviđa da sudije više neće biti birane u Narodnoj Skupštini, već će to uvek činiti Visoki savet sudstva.

Ukida se probni mandat sudija na tri godine, što je smatrano jednim od najvećih nedostataka važećeg Ustava.

U oblasti javnog tužilaštva predviđene su dve promene- neće više biti zamenika javnih tužilaca. Neće ni, kao do sada, javne tužioce birati Skupština na predlog Vlade, već će to činiti Visoki savet tužilaca.

Da li će izmene Ustava doneti pomake u jačanju vladavine prava? Gost emisije je dr Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, sudija Ustavnog suda Srbije, član Venecijanske komisije i član radne grupe za izradu Akta o promeni Ustava.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]