EK preporučuje u Izveštaju o Srbiji otvaranje dva poglavlja

Evropska komisija će u okviru godišnjeg Izveštaja o Srbiji preporučiti otvaranje dva klastera, potvrđeno je našoj kući u Briselu. To su klasteri 3, koji se odnosi na Konkurentnost i rast i 4 - Zelena agenda i održiva povezanost. Komisija u Izveštaju, koji će popodne predstaviti u Strazburu, konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa merilima Evropske unije posebno u oblasti politike oporezivanja i energetike. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje da prokomentariše Izveštaj Evropske komisije kratko rekao da je izveštaj bolji i da ne može da iznosi detalje pre nego što popodne Izveštaj premijerki Ani Brnabić uruči šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žofre.

U Aleksincu je otvoren novi pogon kanadske kompanije Magna u kome je zaposleno 800 radnika, a prema najavama do kraja naredne godine biće ih 1000. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da privlačenju direktnih stranih investicija veliki doprinos daju naši radnici. Na svečanom otvaranju ogranka fabrike Magna u  Aleksincu istakao je da su iz te kompanije odlučili da otvore novo postrojenje kada su videli vredne ljude u Odžacima. Vučić je naveo da Magna u Srbiji zapošljava 2 hiljade 600 ljudi i najavio da će obilaznica i sam put do hale u Aleksincu biti završeni do kraja godine.

Epidemijska situacija u Srbiji je zabrinjavajuća. Broj novozaraženih je i dalje visok, a posebno brine broj preminulih. Pojačane su kontrole u tržnim centrima, trgovinskim lancima i ugostiteljskim objektima. Nadležni najavljuju i strožu kontrolu u javnom prevozu, a sve smo bliže i uvođenju kovid propusnica. Sednica Kriznog štaba za suzbijanje pandemije virusa korona zakazana je za sutra u 11 sati.

Posle odluke Ustavnog suda Poljske da su odluke poljskog pravosuđa nadređene odlukama evropskog pravosuđa, u Evropskom parlamentu u Strazburu jutros je odrzzana rasprava tokom koje je predsednica Evropske komisije zapretila Varssavi obustavom finansijskih subvencija za ekonomsku obnovu, a poljski premijer Moravjecki optuzzio EU « za ucenjivanje » , kako je rekao. U isto vreme Holandija je na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu najavila da che trazziti blokiranje finansijskih subvencija Poljskoj na evropskom samitu u petak.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je pravo na bezbedne i zdrave uslove rada osnovno i najvažnije pravo i da to pravo nikome ne treba i ne sme da bude uskraćeno. Ona je na konferenciji "Evropska nedelja bezbednosti i zdravlja na radu" istakla da  je epidemija kovida 19  nameće potrebu neprekidnog praćenja rizika na radu posebno od strane poslodavca. Najavila je da će se u narednom periodu raditi na unapređenju zakonodavstva u toj oblasti.

Komemoracija povodom smrti glumca Marka Živiću održana je  u njegovom matičnom Beogradskom dramskom pozorištu, u prisustvu članova porodice, brojnih kolega i poštovalaca. Nakon prikazivanja brojnih odlomaka Živićevih uloga na televiziiji i u pozorištu, o njmu su govorili kolege glumci Miloš Biković, Andrija Kuzmanović i Slobodan Boda Ninković.Istakli su da ga je krasio osmeh, šarm, posvećenost, bezrezervno davanje  i nepresušni duh. Živić je preminuo u 50-oj godini od posledica korona virusa, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Relja Trajković i Tina Amić.

Producent Đorđe Radosavljević.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи