Čitaj mi!

Kovid pandemija značajno umanjila kvalitet života starima

„Kako korona virus utiče na svakodnevni život starijih osoba u Srbiji?“ Na ovo pitanje je u okviru istraživanja Udruženja “Amity – snaga prijateljstva“ i portala “Penzin” odgovaralo 200 osoba starijih od 65 godina. Zaključak je da im je kvalitet života smanjen, ali i da ih veoma brine što se ne nazire kraj pandemiji Kovida 19.

Čak 88,5 odsto ispitanika je potvrdilo da je korona ostavila traga na njihovo zdravlje, ali i na druge aspekte života. O tome danas razgovaramo sa učesnicima istraživanja Jovankom Dimitrijević (81) i Miroslavom Predojevićem (66).

Epidemiju Kovida 19 još uvek nismo do kraja pobedili. Nadolazeći delta soj virusa korona je nova pretnja svetu, ali i našem stanovništvu. Iako je imunizacija najbolji vid zaštite od opakog virusa, mlađa populacija je malo zainteresovana za vakcinaciju. Koliko nas to može koštati na jesen? Zašto i vakcinisani obolevaju od korone i kakva je njihova klinička slika? Odgovore ćemo potražiti od dr Milanka Šeklera, virusologa i mikrobiologa na kraljevačkom Veterinarskom institutu.

U rubrici za kulturu ćemo predstaviti nagrađenu zbirku pesama „Mermerni lelek" Radomira Andrića. Za ovo ostvarenje je dobio književno priznanje „Vojislav Brković". Autor u knjizi podseća na najbolnije epizode teških ratnih i poratnih vremena i na fašističke zločine krajem jula 1944. godine u selu Velika ispod Prokletija. Ovo je šesti put kako se dodeljuje priznanje koje nosi ime po preminulom mladom pesniku Vojislavu Brkoviću.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - (Foto/Amity- snaga prijateljstva)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]