Stari gospodin

Odlikovao se svestranom psihološkom analizom svojih uloga i režija, uzorno prirodan, neposredan, ležeran u igri, izrazito moderan glumac oslobođen šablona, stereotipnosti i patetičnost – zapisao je Zoran T. Jovanović, teatrolog, o Miloradu Gavriloviću. Književnik Milan Grol tvrdi da je on bio na čelu jedne generacije glumaca, koju su činili: Ilija Stanojević, Ljuba Stanojević, Sava Todorović, Raja Pavlović, Vela Nigrinova i Zorka Todosić. A ono čime je Milorad Gavrilović bio ispred svih svojih drugova, jeste to što je on karakter glumca u sebi nosio u njegovim najsvojstvenijim crtama, s najviše vere, s najviše iluzija o čarima poziva. Dostojnstvena pojava i uglađeno ponašanje učinile su da on i pre svojih zrelih godina dobije nadimak Stari gospodin. U emisiji ''Kod dva bela goluba'' govorimo o Starom gospodinu, Miloradu Gavriloviću, glumcu, reditelju i upravniku Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dugogodišnji glumački rad Milorada Gavrilovića obeležen je širokom skalom ljudskih likova i karaktera; od Ibzenovog Gabriela Borkmana, preko Vojnovićevog Orsata Velikog iz drame ''Alonz anfant'', sve do maestralne izvedbe Šekspirovog Magbeta. U istoriji srpskog pozorišta predstavlja značajnu umetničku pojavu od devedesetih godina 19. do tridesetih godina 20. veka zahvaljujući pedesetogodišnjem angažmanu, obimu i kvalitetu uloga koje je tumačio. Ujedno je najznačajniji i najbolji predstavnik glumačke režije od kraja 19. do početka 20. veka.

Sasvim izdvojen, veličinom i raznorodnošću uloga od drugih glumaca, od kojih se svaki jasno pokazuje svojom sopstvenom istorijom, Milorad Gavrilović spliće u sebi istoriju ličnu i istoriju Narodnog pozorišta. On je istovremeno bio i slavni predstavnik ove teatarske kuće, i njena najdublja potreba.                         

Autor emisije: Vojislav Karanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]