Читај ми!

Ksenija je naša dika

Najbolji ženski tekvondo sudija sveta Ksenija Levai i zvanično će predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju. U konkurenciji od preko 7 hiljada arbitara, Ksenija je odmah uvrštena u Top 50, posle čega je izabrana za jednog od ukupno 30 članova sudijske organizacije. Učesnica je brojnih velikih internacionalnih turnira i takmičenja, tako da je i ona naša dika i naša nada za najveću sportsku smotru planete, podjednkako kao i Milica Mandić i Tijana Bogdanović, samo će se na nju obratiti posebna pažnja, jer najbolje sudije ne mogu da pogreše. Kako vodi računa o tome, kako se sprema za put u Japan, gde i šta sudi u međuvremenu- ispričaće nam ovog popodneva Ksenija Levai

Delegacija Šahovskog saveza Srbije, koju su činili predsednik Dragan Lazić i generalni sekretar Andrija Jorgić, nedavno je posetila Kosovo i Metohiju, tamošnji šahovski savez i svih šest klubova. Bila je ovo, kako domaćini rekoše, prva poseta nekog zvaničnika iz ŠSS posle 40 godinaa za nju je malo reći da je bila uspešna. Predati su pokloni svim klubovima u vidu šahovskih rekvizita i literature, vođeni su srdačni razgovori sa predstanicima lokalnih samouprava, a mediji su ovoj poseti poklonili veliku pažnju. Najavićemo, kroz razgovor s našim gostom, Andrijom Jorgićem, generalnim sekretarom ŠSS i direktorom Borbe, i predstojeći turnir Srbija open, koji je- kako kažu- najjači u Evropi i održava se od 2. do 8. jula.

Naš sagovornik ovog popodneva je i Srđan Riki Antić, košarkaški trener - FIBA Instruktor, koji je svoje 40-godišnje bavljenje sportom usmerio u kreiranje inovativnih programa, koje u okviru projekta "Dok se drugi bave sportom - sport se bavi nama" relizuje "Basketball IQ Academy" , čiji je Antić suosnivač i glavni trener. Posebno omiljen je kardio basket, ali čućemo i detalje zbog čega i kakoorganizovano fizičko vežbanje smanjuje rizik od brojnih bolesti. Od Antića ćemo čuti i smernice za plučnu rehabilitaciju, govoriti o sportu i srčanim problemima,s naglaskom na nedavni događaj oko fudbalera Eriksena na EP u fudbalu, a najavićemo i jedan lep kamp koji se narednog meseca održava u Valjevu, namenjen je mališanima, ali i njihovim roditeljima.

U susret Olimpijskim igrama u Tokiju, danas ćemo čuti odbojkašicu Milenu Rašić, košarkašicu Sonju Vasić i vaterpolistu Nikolu Jakšića. Velika imena iz sveta vaterpola, nauke i sporta prisustvovala su promociji knjige „Moje trenersko iskustvo" autora Đorđa Makuljevića , a izdavač ove dragocene stručne literature bio je Fakultet za sport Univerziteta „Union Nikola Tesla". Popularni Maka bez sumnje je jedan od najplodnijih stvaralaca vaterpolo asova decenijama unazad, omiljen je među sportistima i njihovim roditeljima, kao i među predstavnicima sedme sile.

I ove subote najavljujemo, kao i obično, dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. U Maloj galeriji ULUPUDS-a, u Uzun Mirkovoj ulici broj 12, izlaže umetnica Gordana Kitak. Očekuje nas i izuzetna srpska turneja `Opere Sankt Peterburga`, govorimo i o drugom internacionalnom Banatskom festivalu vina u Zrenjaninu. Pre tri dana otvorena je velika, tradicionalna `Prolećna izložba` u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu. Pod geslom `Spajajući vekove`, `DAH Teatar` obeležava, festivalom, tri decenije postojanja i uspešnog rada .

Koncerti na Zidiću, nezaobilazni deo letnje ponude Beograda, ulaze u devetu sezonu, održavaće se svakog petka. Centar za kulturu Kladovo i njihova biblioteka imaju široku ponudu kulturnih dešavanja za ovo leto. U galeriji Grafičkog kolektiva u ulici Dragoslava 11, otovrena je 13. po redu izložba `Grifon`, dodeljene su i istoimene nagrade. Beogradska umetnica Marija Aleksić izlaže u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac, u toku je njena izložba `Vibracija`. Centar za edukaciju `Artistikum` je svečanim programom obeležio još jednu uspešnu sezonu, pa ćemo ih danas predstaviti kako zaslužuju, baš kao i njihov rad sa mališanima, koji uživaju u tim druženjima.

Izdavačka kuća `Čarobna knjiga` najavljuje veliku `Letnju stripomaniju`, održaće se od 25. juna do 3. jula u više gradova Srbije. U poozorištu `Zoran Radmilović` u Zaječaru održana je pretpremijera predstave `Emilija Galoti`, u režiji Tare Manića, doduše bez prisustva publike. U ponedeljak će biti obeleženo 70 godina Francuskog instituta u Srbiji. Narednog vikenda Muzej afričke umetnosti organizuje tradicionalni Afro festival. Udruženje `Zlatne niti` organizuje Sajam narodnog stvaralaštva, prela, posela i starih zanata u Vrnjačkoj Banji, sledećeg vikenda.

Još jedne `Zmajeve dečje igre`, šezdeset četvrte po redu, održaće se od 21. do 27. juna u Novom Sadu i okolnim naseljima. Trodnevna manifestacija `Ulica starih zanata`, kao i `Somborski kotlić` obeležiće narednu sedmicu u gradu zelenila i rodnom mestu Nikole Jokića. Sabor Svete Trojice održava se u utorak 22. juna u Pridvorici. Novi Sad je domaćin Evropskog kupa u badmintonu za mlade do 17 godina od 24. do 27. juna, o tome nam danas priča Andreja Andrić, generalni sekretar Badminton saveza Srbije .

Danici Bogojević u Aleksincu je dodeljenaknjiževna nagrada `Gordana Brajović` za najbolji roman za mlade- `Tajna iskre`. Festival muzičkog filma održaće se 22. i 23. juna u Kragujevcu. Literata Mika Vlacović- Vladisavljević predstaviće svoja književna ostvarenja 24. juna u Gradskoj biblioteci u Pančevu. Premijera prve izvedene srpske opere Stanislava Biničkog `Na uranku` zakazana je 21. jun, za našu emisiju o njoj govori Biljana Jovanović, sopran .

Milijan Stojanić, vitez kilnarstva, i ove subote ima interesantan predlog jelovnika za nedeljni ručak. Sastavni deo emisije su i Saša Hajdin, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i, naravno- muzika. neka lepa, starijeg datuma, s poznatim refrenima i melodijama koje opuštaju.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара