Читај ми!

Afirmativne mere za upis studenata iz osetljivih grupa

Jun je mesec završnih ispita, malih i velikih matura i prijemnih ispita na fakultetima. Ove godine će, putem afirmativnih mera, biti upisano 507 studenata iz osetljivih grupa, među kojima su i pripadnici romske nacionalne manjine. U poslednjih 8 godina se, putem afirmativnih mera, upisuje oko 140 romskih studenata godišnje. Takođe, afirmativne mere upisa postoje pri upisu romskih učenika u srednje škole. Osim upisa, romski učenici i studenti dobijaju stipendije i razne druge vrste podrške. O svemu ovome Gordana Nešović je razgovarala sa Snežanom Vuković, šeficom Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U našem jutarnjem programu biće reči i o tome da su tri gimnazije iz Srbiji prošle godine dobile akreditacije i upisale učenike koji ovog juna završavaju prvu godinu školovanja po programu međunarodne mature. U desetoj gimnaziji iz Beograda danas ističe rok za prijavljivanje zainteresovanih učenika.

Zakon o uređenju tržištu poljoprivrednih proizvoda koji je Vlada Srbije poslala u skupštinsku proceduru treba da zaštiti primarnu proizvodnju od ekstremnih oscilacija otkupnih cena. Domaći odgajivači svinja koji u tom kontekstu trenutno imaju najviše problema zadovoljni su predloženim rešenjima. Voćari sa druge strane kažu da je sada sve na administraciji koja Zakon posle usvajanja treba da sprovodi na terenu.

11. juna teritoriju Srbije je zahvatilo nevreme sa moćnim olujnim - gradonosnim oblacima i tog dana je ispaljen rekordan broj protivgradnih raketa u ovoj godini. Iskoristili smo priliku da razgovaramo sa Zoranom Babićem iz odeljenja za Odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda i saznamo da li su kapaciteti popunjeni novim raketama i da li se i u narednom periodu mogu očekivati padavine grada.

Danas počinje kulturna manifestacija Leskovački letnji festival i naša sagovornica će na Tina Stojanović iz Turističke organizacije Leskovac će nam reći šta očekuje posetioce.

Urednik i voditelj Biljana Šujdović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво