Читај ми!

Dan sećanja na žrtve ustaških zločina

U spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Parastosu i polaganju venaca prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, delegacija Vlade Srbije, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Predsednik Vučić je istakao da je za srpski narod veoma važna kultura sećanja, jer ko je nema, nema snagu ni u budućnosti. Naglasio je i da mora da se uradi veliki memorijalni kompleks na području Donje Gradine kako bi svaki Srbin ma gde živeo znao da mora da poseti mesto Jasenovačkih žrtava.

Epidemijska situacija u Srbiji poslednjih dana je mnogo bolja, pa od sinoć ponovo rade kafići i restorani koji nemaju baštu - do 22 časa, sa 50 odsto kapaciteta i uz poštovanje distance. Nastavlja se imunizacija. Jednu od četiri vakcine građani mogu da prime u domovima zdravlja, sportskim i kulturnim objekatima, na sajmovima, u tržnim centrima, ali i u autobusu na Adi Ciganliji. Radno vreme vakcinalnog punkta u beogradskom tržnom centru "Ušće" tokom vikenda biće od 10 do 20 časova. Naši građani koji žive u inostranstvu i koji su vakcinisani, mogu da uđu u zemlju bez ograničenja.

Danas je Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca koji se proslavlja svakog 8. maja, na rođendan Anrija Dinana, humaniste i osnivača tog pokreta i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pre 158 godina sa ciljem da ublaži ljudsku patnju i da u jeku ratova očuva meru humanosti.

Na Svetski dan Crvenog krsta, slave se principi, vrednosti i snažan uticaj te organizacije tokom njene duge istorije, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić u čestitki članovima i volonterima Crvenog krsta Srbije. Gradonačelnik je zahvalio zaposlenima i volonterima Crvenog krsta, na požrtvovanosti i humanosti tokom pandemije virusa korona. Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je u Beogradu 1876-te godine, svega 13 godina posle osnivanja matične organizacije u Ženevi.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Nenad Selaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво