Читај ми!

Hirurške intervencije u vreme pandemije

Što se lekari i naučnici bolje upoznaju sa virusom kovid 19, tako se pojavljuje sve više novih saznanja o načinima lečenja, ali i o efektima i posledicama po zdravlje koje korona izaziva. Jedna od oblasti na koju takođe utiče ovaj virus je hirurgija. Međunarodno istraživanje „Hirurgija u doba korone”, u kojem je učestvovala i Srbija, a koje je pokrenuo Univerzitet u Birmingemu u Velikoj Britaniji, dalo je nove smernice kako se u vreme pandemije odnositi prema neophodnim operativnim zahvatima kod onih pacijenata koji su oboleli ili preležali kovid. O tome razgovaramo sa koordinatorom pomenutog projekta u Srbiji, profesorom dr Dejanom Radenkovićem, hirurgom iz Klinike za digestivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Mladi u Srbiji prepuni su zabluda i predrasuda o reproduktivnom zdravlju, odgovornosti i obavezama. Prema najnovijim istraživanjima i dalje smo medju vodećim zemljama sa maloletničkim trudnoćama. Čija je to greška: roditelja, škole, medija ili svih pomalo? O dobrim rezultatima koje je dao nedavno realizovan Projekat "Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih" i o tome zašto bi on mogao da posluži kao dobar primer drugim lokalnim zajednicama, razgovaramo sa profesorkom Tanjom Glišić Matić, načelnicom Odeljenja za društvene delatnosti grada Loznice.

Upoznaćete Tamaru Danilović, devojčicu koja ide u šesti razred Osnovne škole „Danilo Kiš". Kako osnovci doživljavaju online nastavu, sa prekidima tokom kojih se vraćaju u školske klupe, najčešće ne zadugo, jedno je od pitanja koje joj postavljamo. No, to nije sve.  Priča o tome kako je Tamara uspela da dobije dugo željenog psa, zaista zaslužuje našu pažnju. Znate one bajke u kojima princ mora da savlada sedmoglavu aždaju, povadi ogromno drveće puno trnja oko dvorca za sedam dana, i još svašta nešto, da bi dobio ruku prelepe princeze...e, pa čućete nešto pomalo nalik tome, pa se zato nadamo da će Tamara, i njen novopridošli, trudom zasluženi pas, živeti dugo i srećno.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво