Pandemija virusa korona ubrzala loše demografske trendove u Srbiji

"Prema prvim rezultatima vitalne statistike za 2020. godinu, u Srbiji je prvi put rođeno manje od 62.000 beba, dok smo istovremeno imali povećanu smrtnost - umrlo je oko 115.000 ljudi. Pandemija je uticala i na smanjenje broja rođenih i na povećanje broja umrlih, što između ostalog za rezultat ima rekordno negativnu vrednost prirodnog priraštaja - više od 53.000 u minusu. To znači da smo izgubili jedan malo veći grad u Srbiji, kao što su Paraćin, Bačka Palanka ili Ruma", izjavila je nedavno Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku. Bio je to i povod da je zamolimo da bude sagovornica "Magazina na Prvom" te da dodatno prokomentarišemo te više nego upozoravajuće rezultate.

Šta donosi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije? Da li će njegova primena omogućiti našoj državi da privuče najavljene dve milijarde evra investicija u vetroparkove? O tome kakvu će energetsku politiku Srbija ubuduće voditi i kako će ona uticati na domaću ekonomiju, ali i životnu sredinu razgovaraćemo sa ekspertom za održivu energetiku i obnovljive izvore Majom Turković, direktorkom kompanije CNjP global za Srbiju.

O kombinovanju vakcina protiv kovida različitih proizvođača radi postizanja boljeg efekta imunizacije razgovaraćemo sa doktorkom biohemije u Institutu za primenu nuklearne energije - INEP Danicom Ćujić, a predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljuba Živadinovića pitaćemo kako je došlo do preplavljivanja našeg tržišta falsifikovanim medom iz uvoza.

S obzirom da je od 19. aprila dozvoljen ulazak turista iz određenih zemalja u Grčku, među njima i naše, zbog čega raste interesovanje u domaćim turističkim agencijama,  pokušaćemo da saznamo da li se zna hoćemo u taverne i na plaže ići sa maskama i kako će uopšte izgledati ovogodišnje letovanje.

Sa vama - Elizabeta Arsenović
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво