Zajednica Srpskih opština osam godina na čekanju

Navršila se puna decenija od početka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije. Razgovori dve strane već duže su na pauzi i neizvesno je kada će biti nastavljeni. Ovih dana, tačnije 19. aprila navršiće se tačno osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, prvog i jedinog konkretnog rezultata pregovora. Ključna tačka tog Sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština – ni do danas nije ispunjena.

Iako je dijalog bio obeležen brojnim usponima i padovima nema dileme da se normalizacija odnosa može postići isključivo kroz nastavak pregovora.

Kada bi razgovori mogli biti nastavljeni, šta su preduslovi za njihov nastavak , šta se može očekivati od nove vlasti u Prištini, kakva je pozicija Beograda, ima li EU kapacitet i političku volju da pomogne pronalaženju kompromisa između dve strane, kakva će biti uloga nove aneričke administracije,...samo su neka od pitanja za sagovornika Magazina na prvom, dugogodišnjeg diplomatu Zorana Milivojevića.

Beležimo još jedan jubilej. Pre tačno pola veka, aprila 1971. godine počeo je da radi Studentski kulturni centar u Beogradu . Brzo je postao i ostao glavno mesto beogradske avangarde preko koga su se proslavili mnogi umetnici. Tačno pedeset godina od osnivanja, na istom mestu ali drugoj adresi, na neponovljivost fenomena SKC, posebno likovnog programa, osvrnuće se istoričari umetnosti: prof Ješa Denegri, dr Jelena Vesić i Stevan Vuković, urednik Filmforuma Studentskog kulturnog centra.

Da li je lopta ušla u go, bilo je glavno pitanje posle nedavne fudbalske utakmice između Srbije i Portugala. Odgovor se tražio uz pomoć geometrije, fotošopa, ponavljanja snimka....Tehnologija koja nudi jednostavan i brz odgovor na slična pitanja postoji i zove se VAR sistem. U Magazinu proveravamo kada će VAR sistem biti uveden u srpski fudbal i kako teku pripreme za njegovu primenu.

Urednik i voditelj: Svetlana Živković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво