Читај ми!

Šta je ženama Osmi mart?

Bez obzira što broj novozaraženih od korone i dalje raste i što zdravstevni radnici svakodnevno apeluju da se smanje kontakti, najnoviji podaci pokazuju da veliki broj građana i dalje krši mere uvedene u borbi protiv pandemije. Da li inspekcijske službe sankcionišu sve prekršioce, kakva nam je kaznena politika i da li bi je trebalo pooštriti, neka su od pitanja za Darka Glavaša, sekretara za vanredne situacije grada Beograda.

Osmi mart - nekad i sad, za šta su se žene borile i šta su dobile od te borbe? Mnogi Osmi mart danas vide kao „simulaciju praznika" tj praznik čija je svrha zaboravljena. Da li se čini ili se zaista, poslednjih decenija, žena, na taj dan, uglavnom „slavi" kao majka, supruga, odgajateljica? Cveće i parfemi sami po sebi nisu ništa loše, ali, oni neće popraviti stanje žena u društvu. Da li je uopšte bilo potrebno uspostaviti poseban dan koji će motivisati borbu za ravnopravnost žena? Ovo su samo neka od pitanja za etnologa i antroploga Aleksandru Pavićević, iz Etnografskog instituta SANU.

Zbog upozoravajuće najave masovnog samoubistva dece na društvenoj mreži "Tik-Tok", MUP Srbije proverava potencijalno opasne sadržaje za decu i mlade na pojedinim društvenim mrežama i apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje dece na internetu. Reč je o aplikaciji koja ja poznata po opasnim izazovima među mališanima. O tome zašto je Tik Tok stekao veliku popularnost među mladima i da li znamo šta nam deca rade na internetu, razgovaramo sa Katarinom Joner, edukatorkom za bezbednost dece na internetu.


Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво