Čitaj mi!

Priča o romskoj crkvi

U večerašnjoj emisiji čućete priču o tome kako je nastala romska crkva koju je ispričao poznati Čedomir Nikolić iz Privlake. Priča je objavljena davne 1935. godine u listu “Vreme”. Pomenuti Čedomir Nikolić imao je veliki ugled među Romima i seljacima. Nije imao dece, tako da je najbliža rodbina nestrpljivo čekala da, posle njegove smrti, nasledi veliko imanje. Ono što se dogodilo, razočaralo ih je. Čedomir je jednog dana pozvao majstore i pokazao im mesto na svom posedu gde je želeo da se sagradi crkva.

Kako su majstori radili i sagradili crkvu, ko se okupljao u njoj i ko je propovedao, slušaćete u subotnjem izdanju Sveta Roma koji su pripremili i vode Dragoljub Acković i Una Beriša.

svetroma@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]