Život sa tuđim srcem

Kako je živeti sa presađenim srcem već 15 godina? O srcu jednog Nemca koje kuca u grudima srpskog doktora, o životu pre i posle transplantacije, o donorskim karticama i budućnosti presađivanja organa u Srbiji govoriće prof. dr Dušan Šćepanović, koji je živ zahvaljujući tuđem srcu u grudima.

Prof. dr Dušan Šćepanović je predsednik Transplantacione mreže Srbije (TMS) i predsednik UO Dečje unuverzitetske kliike u Tiršovoj, u Beogradu. Ceo život je posvetio medicini, kao vrstan pedijatar - hirurg i urolog. A onda se našao na operacionom stolu kao pacijent u jednoj austrijskoj klinici u Gracu...

U rubrici radio-portret ćemo razgovarati sa Gordanom Krajačić, dobitnicom Vukove nagrade za dostignuća u muzičkoj kulturi. Život je posvetila klasičnoj muzici. Bila je redovni profesor u muzičkim školama "Stanković" i "Josip Slavenski" u Beogradu. Autor je više od trideset  knjiga iz oblasti muzičke publicistike. Kaže da muziku voli pasionirano, i kao profesiju, i kao hobi. Podjednako se divi Mokranjcu i Šopenu, a uz sebe uvek ima zanimljive predmete na kojima su naslikani violinski ključ, muzičke note ili klavijature. Ima sina matematičara, snahu lekara, unuka i unuku, koje obožava.

Minute za kulturu posvetićemo izložbi "Ćilim - put niti" umetničkog fotografa Stanka Kostića, koja je otvorena prošlog ponedeljka u Galeriji nauke i tehnike SANU. Reč je o  fotografijama na kojima  je predstavljena  izrada ćilima  od negovanja ovaca, obrade vune, do tkanja i proizvodnje. Tu su i eksponati poput alata za izradu ćilima, kao i sami ćilimi. Inače, pirotski ćilim  je kandidat za UNESKO-vu listu Svetske kulturne baštine.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Foto/RTS

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]