Читај ми!

Čekajući Piksija

Kako i dolikuje ovoj našoj emisiji, pratimo brojne aktuelnosti iz sveta sporta, baš kao i one iz drugih sfera života, uključujući kulturu i umetnost. Dragan Stojković Piksi tek što nije i zvanično postao selektor fudbalske reprezentacije Srbije. Fudbaleri Crvene u lepom svetlu su se predstavili Evropi, kroz remi sa ekipom Milana na svom stadionu. Na te teme razgovaramo sa fudbalskim trenerom Dejanom Đurđevićem, dok nam je sagovornik kroz košarkaške priče Nenad Trunić, dugogodišnji košarkaš, potom trener i profesor na fakultetu Singidunum. On će govoriti o plasmanu reprezentacije Srbije na Prvenstvo Evrope, kao i o igrama Crvene zvezde u Evropi i na domaćoj sceni, gde je prošlog vikenda osvojila Kup Radivoja Koraća.

Ženski fudbalski klub Crvena zvezda napravio je dobar posao tek završenim pripremama u Šapcu, gde su na okupu bile članice seniorske ekipe, B ekipe koja igra u Prvoj ligi Srbije, kao i omladinke u crveno-belim dresovima.  Sandra Sremčević, predsednica Zvezdinog pogona za dame, jasno je zacrtala cilj da ovim devojkama obezbedi budućnost, šansu da žive od fubala u svojoj Srbiji, za tako nešto im je neophodan uspeh na proleće. Dame iz Ljutice Bogdana dobile su i novog šefa struke, od pre dva dana u toj ulozi je Mihailo Piksi Jovanović, znano ime beogradskog fubala i vlasnik kluba Atakante, prepoznatljivog po radu sa mlađim kategorijama. Tamo su prve korake načinile i neke od Zvezdinih devojčica, pa je ovo samo produžetak lepe i konstruktivne saradnje.

Počeo je i novi šampionat u vaterpolu za dame. Posle dva odigrana kola, na čelu tabele, bez poraza su ekipe Palilule, Vojvodine i Taša 2000. Prošlog vikenda, u derbiju prvenstva, Palilula je bila ubedljiva u duelu sa Crvenom zvezdom i savladala je rezultatom 16:9. Večeras, u šlager susretu 3. prvenstvenog kola, Vojvodina dočekuje Palilulu, obe ekipe javno izražavaju želju i nameru da dođu do novih bodova. Aktuelni osvajač Kupa, Vojvodina se, uz ostalo, pojačala i na poziciji centra, gde sada igra, prvi put u evropskim klubovima, 22-godišnja Mari Kosmo iz Brazila. Na putu ka Novom Sadu zatičemo Teodoru Rudić, koja je jedan od glavnih aduta beogradskog kluba u današnjem derbiju. 

Novak Đoković plasirao se u svoje deveto finale na `Australijan Openu`, pobedom nad otkrovenjem ovog turnira Aslanom Karacevom. Prvi reket sveta sve je rešio u tri seta, bez mnogo muka i tako sebi omogućio dva dana odmora pred sutrašnje finale, u kome će mu rival u Melburnu biti Danil Medvedev. Novak ne krije da mu je Rus najnezgodniji rival na turniru, jer se izuzetno dobro kreće, ubitačno servira, sjajan je taktičar. Do sada su se sastajali sedam puta, bilans je na strani Đokovića 4:3, nadamo se da će posle ovog duela biti još i bolji u korist srpskog asa. O sutrašnjem finalu, kao i o današnjem u kategoriji dama, gde su igrale Osaka i Brejdi, razgovaramo sa teniskim ekspertom, dugogodišnjim selektorom naše Dejvis kup reprezentacije, Radmilom Armenulićem.

Povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Srbije, na svečanosti u Palati Srbija predsednik Srbije Aleksandar Vučić Sretenjskim priznanjima odlikovao je zaslužne pojedince i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije. Među laureatima je i ženski fudbalski klub Spartak, koji je izuzetnim rezultatima tokom poslednjih sezona bio ne samo najtrofejniji kolektiv kod nas, već je stekao i zapaženo mesto na evropskoj fudbalskoj mapi. Primajući visoko priznanje, generalni sekretar ŽFK Spartak Bojan Arsić istakao je da je to u ime svih generacija trofejne plavo-bele porodice, za zasluge i postignute rezultate , za afirmaciju ženskog sporta i pola veka postojanja kluba koga smo redovno pratili i u ovim našim emisijama.

Govorićemo, tokom popodneva, i o kraljici sportova- u atletskoj dvorani na Banjici danas se održava prvenstvo Srbije za juniore i juniorke. Nova generacija mladih atletičara iz vikenda u vikend briljira na domaćim i inostranim turnirima i mitinzima i puni baterije ljubitelja ovog lepog sporta. Pomenućemo i topli, prijateljski gest Atletskog kluba Crvena zvezda, koji se našao u nevolji velikom asu u skoku u dalj, nezaboravnom Nenadu Stekiću, čije je zdravlje narušeno i koji nije mogao da funkcioniše bez kolica na baterije. Zvezdaši su priskočili u pomoć, dali su sve od sebe Mladen Gajić, generalni sekretar Zvezde, zatim Milorad Jovančević, otac i trener Stekinog sportskog naslednike u toj disciplini Strahinje, mnogo je značila i podrška čuvenog doktora Jovana Đurovića i Nevena Ranića, trenera i potpredsednika crveno-belih. Stekić, dugogogodišnji vlasnik rekorda 0d 8.45 metara, na Sretenje je dobio kolica uz koja će moći da izlazi na vazduh i konačno izađe iz četiri zida, na šta je dugo bio prinuđen.

Večeras će premijerno na malim ekranima biti prikazana `Dara iz Jasenovca`, film koji je pomerio mnogo toga i zahvaljujuči kome se, posle toliko decenija, priča o zločinačkim delima prema srpskom narodu. Uoči tv premijere, čućemo glumca Marka Janketića i scenaristkinju Natašu Drakulić. Igor Marojević ubedljivo je osvojio prestižno priznanje `Meša Selimović`, čućemo tokom emisije i njega, kao i novopostavljenu direktorku Muzeja savremene umetnosti Marijanu Kolarić, ljubiteljima umetnosti poznatu i po tome što je direktorka i glavna kustoskinja galerije `Novembar` u Beogradu.

Beogradska `ARTE` galerija predstavlja izložbu `Petar Omčikus`, povodom obeležavanja 70 godina od prve samostalne izložbe ovog neumornog stvaraoca i jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih slikara.  U izdanju renomirane izdavačke kuće `Hiša poezije`, ovih dana je na slovenačkom jeziku objavljena knjiga `Srce kruga`, istaknutog pesnika i akademika Rista Vasilevskog. Serijali "Vekovnici" i "Život i smrt" koje je napisao predavač u Školi stripa Marko Stojanovi', a nacrtali njegovi učenici, uvršteni su u poznatoj knjizi Pola Graveta "1001 strip koji morate pročitati u životu", u kojoj se nalaze najbolji stripovi koji su objavljeni tokom 2020. godine. Ovo je rekordni, šesti put da se strip "Vekovnici" našao na listi najboljih stripova. U Galeriji ULUS, u Knez Mihajlovoj ulici broj 37 . otvorena je samostalna izložba Jane Stojaković pod nazivom "Nova segregacija".

U organizaciji Narodnog muzeja u Aranđelovcu, u sklopu Sretenjskih svečanosti i povodom 40 godina rada ove kulturne institucije, otvorena je izložba `Kada je zanat bio zlatan`, autora Lile Drobac-Krstić, kustosa etnologa. Izložbom `Branko Miljković- pisma i posvete iz zaostavštine`, Narodni muzej u Nišu obeležava šest decenija od tragične smrti jednog od najdarovitijih srpskih pesnika. U požarevačkoj Galeriji savremenih umetnosti na Starom korzou otvorena je audio-vizuelna izložba sa pet priča autora pod pseudonimom Miliseknd. Ovogodišnji festival dokumentarnog filma `DOK 3` održava se od 25. do 28. feburara u `Kombank dvorani`. Ni sedmica za nama nije drugačija od prethodnih, odlaze neki dragi ljudi - ostali smo bez dva isitinska umetnika, majstora u svojim fahovima, Đorđa Balaševića i Branka Marušića Čuture.

U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u ponedeljak, 22. februara očekuje nas koncert katedre za solo pevanje Fakulteta muzičkih umetnosti. U Domu omladine Beograda istog dana održava se `Monday Blues`, na kome muzičari izvode bluz standarde, uz besplatan ulaz za posetioce. U galeriji Singidunum, u Knez Mihajlovoj ulici 40, izložbu pod nazivom `Lepota tajne` predstavlja Tanja Babić. Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar, u Kladovu obeležavaju na poseban način- Biblioteka Centra za kulturu, s ciljem da promoviše jezičku kulturu i raznovrsnos,t kao i multilingvizam, i ove godine priređuje izložbu rečnika i udžbenika.

Dijana Milošević, direktorka `Dah teatra` i profesorka Instituta za umetničku igru nominovana je među 27 žena iz celog sveta za nagradu koja se dodeljuje vodećim pozorišnim svetskim umetnicama. Premijera programa `Showcase`, u koreografijama i izvođenju studenata pomenutog Instituta, biće izvedena 27. februara na Velikoj sceni Teatra `Vuk`. Dom omladine Beograda predstavlja izložbu fotograga Huseina Đulovića iz Novog Pazara.`Kutije sećanja`- naziv je izložbe Bojana Savića u Maloj galeriji ULUPUDS-a. U novom prostoru Grafičkog kolektiva predstavlja se projekat `Kreativno, nestrpljivo, izazovno`, autora Strahinje Simića i Luke Drobca. `Srećna galerija` SKC-a predstavlja izložbu radova iz strip albuma za decu `Mausart`. PSK Pobeda organizuje osnove visokogorstva na Kopaoniku, narednog vikenda. Mnogi će sa setom čitati `Knjigu nestajanja, kratku šetnju kroz iščezlo`, Ane Ristović, u izdanju `Arhipelaga`, jer je to zbirka priča o predmetima koji više nisu u upotrebi, a postojali su čak i do nedavno, do pre jedne decenije.  

I u današnjoj emisiji, čija je producentkinja Vesna Gemović, čućemo viteza kulinarstva Milijana Stojanića,sa novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Od stariteta- predlažemo dobre milozvučne melodije iz zlatnih osamdesetih godina prošlog stoleća, ali preporučujemo i novitete sa domaće i strane muzičke scene, svega toga biće i ove subote u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара