Čitaj mi!

ALIMS strogo kontroliše anti-kovid vakcine

Kako živi starija populacija u Kragujevcu poslednjih godinu dana, od kada je počela pandemija Kovida 19? Uprkos teškoćama, zahvaljujući „Kutku za kvalitetnije starenje“ u kragujevačkom Crvenom krstu, volonteri veterani pomažu vršnjacima „na daljinu“.

A o radu na terenu mlađih volontera ove humanitarne organizacije, njihovoj podršci starijim žiteljima u udaljenim selima Šumadije i o vakcinaciji u ovom delu Srbije, saznaćemo više od sekretara Crvenog krsta u Kragujevcu Nevenke Bogdanović.

U rubrici Radio-portret ćemo predstaviti Mariju Bokarev (90), inženjera tehnologije u penziji iz Čačka. Podeliće sa nama zrnca mudrosti o literarnom stvaralaštvu, svom pradedi osnivaču prve čačanske pivare i suprugu, potomku ruskih emigranata koji su život proveli na Zlatiboru. Marija Bokarev je i autor dve knjige o svojim precima i istoriji Grada Čačaka, s kraja 19. i početka 20. veka.

Kako se u Agenciji za lekove i medicinska sredstva kotrolišu kvalitet i bezbednost anti-kovid vakcina i koju dobrobit donosi vakcinacija protiv korona virusa? O neželjenim rekacijama posle pelcovanja i o tome koliko dugo smo zaštićeni od Kovida nakon imunizacije, razgovaraćemo sa magistrom farmacije Pavlom Zelićem iz nacionalne Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10.05

Naslovna stranica - Foto/RTS

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]